Zupa grzybowa od siostry Anastazji. Tak powinny smakować święta
Najprostszy przepis na wigilijną zupę grzybową? Sprawdź ten od siostry Anastazji. Wystarczy kilka dobrej jakości składników i odrobina cierpliwości. Zupa grzybowa z kaszą gryczaną to świąteczne danie, które podbije serca domowników. Sprawdź!
Świąteczne przepisy siostry Anastazji
Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Zakonnica od lat dzieli się sprawdzonymi sposobami na to, aby zachwycić gości wyjątkowym w smaku daniem czy rozpływającym się w ustach deserem. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Jak podkreślała wiele razy, ma nadzieję, że pomogą ludziom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy, ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji. W jej bogatych archiwach nie brakuje także przepisów na świąteczne dania. Zapytana o to, jakie dania królowały na jej wigilijnym stole, wymieniła na pierwszym miejscu zupę grzybową. Nie mogło oczywiście zabraknąć też kapusty z grochem, pierogów ruskich i z kapustą, gołąbków z ziemniakami. - Nie jadało się u nas natomiast ryb. Spożywaliśmy to, co było darem pola, ogrodu i lasu - przyznała.
Siostra opracowała setki przepisów, wśród których były również te wigilijne. Zapytana o to, jakie dania pamięta z dzieciństwa, wymieniła na pierwszym miejscu zupę grzybową. Nie mogło oczywiście zabraknąć też kapusty z grochem, pierogów ruskich i z kapustą, gołąbków z ziemniakami. - Nie jadało się u nas natomiast ryb. Spożywaliśmy to, co było darem pola, ogrodu i lasu - przyznała. Do dzisiaj lubi przygotowywać to, co mocno przypomina jej dzieciństwo.
Polecamy również przepisy siostry Anastazji:
Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji
Jednym z wymienionych przez siostrę Anastazję wigilijnych dań była zupa grzybowa. Podawana z dość nietypowym dodatkiem - kaszą gryczaną. Oto instrukcja, jak ją przygotować. Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku".
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - składniki
- 2-3 l wody (lub rosołu)
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 2-3 dag suszonych grzybków (borowiki lub inne)
- 1/4 korzenia selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy grzybowej
- Grzyby namoczyć dzień wcześniej (najlepiej przez noc), ugotować i pokroić w paseczki.
- Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, ugotować i pokroić na półplasterki.
- Kaszę uprażyć na sypko. (Jeżeli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy można dodać tłuszcz).
- Do wody (rosołu) dodać pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę.
- Doprawić do smaku i zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką.
- Wymieszać, przyprawić do smaku i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.