Zupa grzybowa od siostry Anastazji. Tak powinny smakować święta

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - propzycja na wigilijny stół od siostry Anastazji
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - propzycja na wigilijny stół od siostry Anastazji materiały prasowe

Świąteczne przepisy siostry Anastazji 

Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji 

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną według przepisu siostry Anastazji
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną według przepisu siostry Anastazji materiały prasowe

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - składniki 

  • 2-3 l wody (lub rosołu) 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 2-3 dag suszonych grzybków (borowiki lub inne) 
  • 1/4 korzenia selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 pora 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej 
  • 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie)
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie zupy grzybowej

  1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej (najlepiej przez noc), ugotować i pokroić w paseczki. 
  2. Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, ugotować i pokroić na półplasterki. 
  3. Kaszę uprażyć na sypko.  (Jeżeli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy można dodać tłuszcz). 
  4. Do wody (rosołu) dodać pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. 
  5. Doprawić do smaku i zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką. 
  6. Wymieszać, przyprawić do smaku i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
"Zbliżenia". Jerzy Bralczyk w szczerej rozmowie - „o sobie”, sukcesach, porażkach i miłościINTERIA.PL