Zupa grzybowa od siostry Anastazji. Tak powinny smakować święta

Najprostszy przepis na wigilijną zupę grzybową? Sprawdź ten od siostry Anastazji. Wystarczy kilka dobrej jakości składników i odrobina cierpliwości. Zupa grzybowa z kaszą gryczaną to świąteczne danie, które podbije serca domowników. Sprawdź!

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - propzycja na wigilijny stół od siostry Anastazji
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - propzycja na wigilijny stół od siostry Anastazji materiały prasowe

Świąteczne przepisy siostry Anastazji

Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Zakonnica od lat dzieli się sprawdzonymi sposobami na to, aby zachwycić gości wyjątkowym w smaku daniem czy rozpływającym się w ustach deserem. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Jak podkreślała wiele razy, ma nadzieję, że pomogą ludziom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy,  ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji. W jej bogatych archiwach nie brakuje także przepisów na świąteczne dania. Zapytana o to, jakie dania królowały na jej wigilijnym stole, wymieniła na pierwszym miejscu zupę grzybową. Nie mogło oczywiście zabraknąć też kapusty z grochem, pierogów ruskich i z kapustą, gołąbków z ziemniakami. - Nie jadało się u nas natomiast ryb. Spożywaliśmy to, co było darem pola, ogrodu i lasu - przyznała.

Siostra opracowała setki przepisów, wśród których były również te wigilijne. Zapytana o to, jakie dania pamięta z dzieciństwa, wymieniła na pierwszym miejscu zupę grzybową. Nie mogło oczywiście zabraknąć też kapusty z grochem, pierogów ruskich i z kapustą, gołąbków z ziemniakami. - Nie jadało się u nas natomiast ryb. Spożywaliśmy to, co było darem pola, ogrodu i lasu - przyznała. Do dzisiaj lubi przygotowywać to, co mocno przypomina jej dzieciństwo.

Polecamy również przepisy siostry Anastazji:

Zupa grzybowa według przepisu siostry Anastazji

Jednym z wymienionych przez siostrę Anastazję wigilijnych dań była zupa grzybowa. Podawana z dość nietypowym dodatkiem - kaszą gryczaną. Oto instrukcja, jak ją przygotować. Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku".

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną według przepisu siostry Anastazji
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną według przepisu siostry Anastazji materiały prasowe

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - składniki

  • 2-3 l wody (lub rosołu) 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 2-3 dag suszonych grzybków (borowiki lub inne) 
  • 1/4 korzenia selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 pora 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej 
  • 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie)
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie zupy grzybowej

  1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej (najlepiej przez noc), ugotować i pokroić w paseczki. 
  2. Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, ugotować i pokroić na półplasterki. 
  3. Kaszę uprażyć na sypko.  (Jeżeli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy można dodać tłuszcz). 
  4. Do wody (rosołu) dodać pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. 
  5. Doprawić do smaku i zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką. 
  6. Wymieszać, przyprawić do smaku i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
"Zbliżenia". Jerzy Bralczyk w szczerej rozmowie - „o sobie”, sukcesach, porażkach i miłościINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas