Co zrobić z kalarepy? Pomysły na zdrowe warzywo

Kalarepa to warzywo, które nie za często gości w naszym menu i nie ma ogromnej rzeszy fanów. A szkoda, bo nie tylko oferuje ciekawy smak, ale także zawiera wiele cennych substancji, które przysłużą się zdrowiu. Jeśli mamy złe doświadczenia z kalarepą, to warto się do niej przekonać, bo z łatwością można ją smacznie przyrządzić, co przełoży się na lepsze funkcjonowanie organizmu. Jakie właściwości ma to niezwykłe warzywo? Co można przygotować z kalarepy? Przekonajmy się.

Lato i kalarepa to duet nierozerwalny: Warto warzywo polubić i włączyć do diety!
Lato i kalarepa to duet nierozerwalny: Warto warzywo polubić i włączyć do diety!123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o kalarepie?

Kalarepa, to odmiana kapusty warzywnej, która znana była już w starożytności, lecz obecnie występuje wyłącznie w uprawach. Często można ją spotkać na straganach i sklepowych półkach, lecz niekiedy nadal jest uprawiana w przydomowych ogródkach. Najczęściej spożywa się okrągłą łodygę o kolorze jasnozielonym lub fioletowym, zwaną jabłkiem, ale jadalne są także liście. Kalarepa ma dość specyficzny smak trochę słodkawy, delikatnie ostry, który często przypomina posmak surowej, białej kapusty. Warzywo jest chrupiące, ale jednocześnie delikatne, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jadalne są również liście osadzone na długich ogonkach, co może być ciekawym dodatkiem do sałatek czy zup.

Co można znaleźć w kalarepie?

Kalarepa, choć do ogromnych warzyw nie należy, to zadziwia ilością cennych substancji. Znaleźć w niej można błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, pomaga się im oczyszczać, a także wspiera metabolizm. To także źródło witaminy C - ona zaś wspiera nie tylko odporność, ale również poprawia elastyczność naczyń krwionośnych czy pomaga syntetyzować kolagen. W mniejszej ilości obecne są w niej także witaminy takie jak A oraz E, ale znaleźć można w niej także te z grupy B.

Jeśli ktoś myśli, że to koniec dobroczynnych substancji znajdujących się w kalarepie, to jest w błędzie. Łodyga to rezerwuar minerałów:

  • potasu (dla pracy serca)
  • wapnia (idealny na mocne kości i zęby)
  • żelaza (zapobiega anemii)
  • fosforu (wspiera układ nerwowy)

Jednak najważniejsze substancje zawarte w kalarepie to przeciwutleniacze: izotiocyjany oraz indole, które zaliczane są do pochodnych siarki. Z tego względu warzywo to ma ogromny potencjał leczniczy. Może redukować stany zapalne, a także usuwać część bakterii odpowiedzialnych za powstawanie infekcji.

Kto powinien jeść kalarepę?

Fioletowa czy biała? Obie są równie smaczne, co zdrowe!
Fioletowa czy biała? Obie są równie smaczne, co zdrowe!123RF/PICSEL

Jeśli zależy nam na zachowaniu pełnego zdrowia, to warto rozważyć włączenie kalarepy do swojego menu, a zwłaszcza w czerwcu, kiedy pojawia się w atrakcyjniejszych cenach. Dlaczego? Przede wszystkim dla jej ciekawego smaku i możliwości kulinarnych, jakie oferuje. Co prawda, najlepiej zjeść ją na surowo, bo wtedy ma najwięcej cennych substancji, ale może być takie pieczona, faszerowana, duszona, grillowana i serwowana zgodnie z naszymi upodobaniami i chęciami.

Warto również pomyśleć o niej wtedy, kiedy martwią nas nadprogramowe kilogramy, ponieważ jest ona niskokaloryczna i sprzyja utracie wagi. Co więcej, wiele osób często podkreśla, że kalarepa nie powinna uczulać, więc może być spożywana przez najmłodszych.

Nie tylko łodyga

Wiele osób poświęca sporą uwagę łodydze, tzw. jabłku, i to właśnie ono jest kojarzone jako pełnoprawna część jadalna kalarepy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po liście, które mają równie wyborny smak. Można dodawać je do sałatek lub zjadać jako surówka. Jeśli mamy spory zapas liści kalarepy, to warto posiekać je jak natkę i dodawać np. do ziemniaków czy zupy.

Co można zrobić z kalarepy?

Nie mamy pomysłu na przygotowanie smacznego dania? Z pomocą przychodzi kalarepa właśnie. Co można z niej zrobić? Praktycznie wszystko to, na co mamy ochotę. Wystarczy ją obrać, pokroić w słupki i zjadać z ulubionym sosem lub dipem. A jeśli stara, poczciwa jarzynówka po prostu nam się znudziła, to do klasycznych warzyw warto dodać jeszcze kalarepę: jabłko oraz pokrojone liście. A jeśli jesteśmy głodni wyzwań i chcemy przygotować coś oryginalnego, to kalarepę można wydrążyć (pozostawić trzeba jedynie ścianki o grubości połowy centymetra), wypełnić ulubionym farszem oraz zapiec. Takiego dania nie powstydzi się nawet najlepsza restauracja.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas