Katarzyna Bosacka bije na alarm. Wypatrzyli to w co drugim produkcie
Katarzyna Bosacka od lat pomaga Polakom w świadomym robieniu zakupów i wybieraniu produktów najlepszej jakości. Tym razem dziennikarka znów ostrzegła internautów. Poinformowała, że prawie połowa mięsa sprzedawanego luzem w polskich sklepach została zakwestionowana przez Inspekcję Handlową. Oto jakie nieprawidłowości wykryto.
![Katarzyna Bosacka poinformowała internautów o nieprawidłowościach związanych z mięsem sprzedawanym w polskich sklepach](https://i.iplsc.com/000FGHX5QV7B05MQ-C322-F4.webp)
Katarzyna Bosacka ostrzega internautów
Katarzyna Bosacka zasłynęła za sprawą programów telewizyjnych poświęconych zdrowemu odżywianiu. Dziennikarka stawia na przemyślane oraz rozsądne wybory i zachęca do tego Polaków.
Dziennikarka jest aktywna w mediach społecznościowych i na swoim instagramowym profilu chętnie publikuje posty dotyczące składu oraz cen produktów. Tym razem Katarzyna Bosacka poinformowała internautów o nieprawidłowościach związanych z mięsem sprzedawanym w polskich sklepach.
Katarzyna Bosacka o mięsie sprzedawanym w polskich sklepach
Katarzyna Bosacka, powołując się na portal gov.pl, przekazała internautom, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego wprowadzonego do obrotu luzem w 16 sklepach.
Dziennikarka podkreśliła, że prawie połowa mięsa została zakwestionowana z powodu złego oznakowania. Jak można przeczytać w poście, zweryfikowano je w przypadku 179 partii mięsa, a w 82 kontrola wykazała nieprawidłowości.
Złe oznakowanie w przypadku prawie połowy zweryfikowanych produktów to naprawdę dużo
Katarzyna Bosacka podała, że do najczęstszych błędów należy przede wszystkim brak wskazania państwa lub miejsca pochodzenia wraz z grafiką przedstawiającą flagę państwa pochodzenia oraz niewłaściwa deklaracja pochodzenia.
Ponadto wśród nieprawidłowości pojawiło się umieszczenie informacji "produkt polski" dla mięsa pochodzącego z Belgii, informowanie o "własnym rozbiorze" w przypadku, gdy mięso kupiono od dostawców w gotowych elementach, a także brak wskazania gatunku mięsa oraz brak informacji o klasie jakości handlowej mięsa drobiowego.
***
Zobacz także: