Co zrobić z serka wiejskiego? Ewa Wachowicz zdradza swoje pomysły
Serek wiejski to jeden z popularniejszych produktów nabiałowych. Często jemy go prosto z opakowania lub serwujemy z pieczywem. Dzisiaj przedstawię moje propozycje na dania z serkiem wiejskim w roli głównej.

Spis treści:
- Pasta z serka wiejskiego i makreli - przepis Ewy Wachowicz
- Omlet z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz
- Bezglutenowa tortilla - przepis Ewy Wachowicz
- Słodkie placuszki z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz
Serek wiejski doskonale sprawdza się jako baza do past, sosów i placuszków, a także jako dodatek do sałatek. Dzięki wysokiej zawartości białka potrafi zaspokoić głód na dłużej, a jego kremowa konsystencja łączy się z licznymi składnikami - owocami, warzywami, ziołami, a nawet słodkimi dodatkami.
Pasta z serka wiejskiego i makreli - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego (jedno opakowanie)
- 1 puszka makreli
- 1 szalotka
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Dymkę obrać i drobno posiekać.
- Makrelę wrzucić do miski i rozgnieść widelcem.
- Dodać szalotkę, serek wiejski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Można też wszystkie składniki zmiksować.
Omlet z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 3 jajka
- 200 g serka wiejskiego
- kawałek papryki czerwonej
- kawałek papryki żółtej
- kawałek cukinii
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- oscypek
Opis przygotowania:
- Papryki pokroić w cienkie słupki a cukinię w drobną kostkę.
- Jajka wybić do miski i roztrzepać.
- Do masy jajecznej dodać serek wiejski i warzywa.
- Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną z serkiem i warzywami.
- Przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć aż do ścięcia się masy.
- Przed podaniem posypać startym oscypkiem.
Bezglutenowa tortilla - przepis Ewy Wachowicz
Propozycja dla tych którzy unikają glutenu - serek wiejski może posłużyć do zrobienia bezglutenowej tortilli.

Składniki:
Ciasto:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- łyżeczka ziół prowansalskich
Farsz:
- serek śmietankowy
- kilka plastrów łososia
- kawałek papryki czerwonej
- kawałek papryki żółtej
- kilka plastrów ogórka
Opis przygotowania:
- Do miksera wrzucić serek wiejski, wbić jajko i wsypać zioła. Zmiksować.
- Na papier do pieczenia wlać zmiksowaną masę i łyżką rozprowadzić po pergaminie aby powstała cienka równomierna warstwa.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut aż do rumienienia.
- Wystudzoną tortillę posmarować serkiem wiejskim.
- Na serku ułożyć plastry łososia, plastry ogórka i cienkie słupki papryki.
- Zwinąć tortillę.
Słodkie placuszki z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz
Serek wiejski nadaje się też do przygotowania słodkich placuszków. Poniżej przepis.

Składniki:
- 200 g sera wiejskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
do podania:
- cukier puder
- domowa konfitura
Opis przygotowania:
- Serek przełożyć do miski. Wybić jajko, zmiksować.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie zmiksować.
- Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem lub podać z domową konfiturą.
Serek wiejski to prosty i wartościowy produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i baza do różnorodnych dań - past, placuszków czy omletów.








