Co zrobić z serka wiejskiego? Ewa Wachowicz zdradza swoje pomysły

Serek wiejski doskonale sprawdza się jako baza do past, sosów i placuszków
Serek wiejski doskonale sprawdza się jako baza do past, sosów i placuszków123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Pasta z serka wiejskiego i makreli - przepis Ewy Wachowicz
  2. Omlet z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz
  3. Bezglutenowa tortilla - przepis Ewy Wachowicz
  4. Słodkie placuszki z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz

Pasta z serka wiejskiego i makreli - przepis Ewy Wachowicz

  • 200 g serka wiejskiego (jedno opakowanie)
  • 1 puszka makreli
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  1. Dymkę obrać i drobno posiekać.
  2. Makrelę wrzucić do miski i rozgnieść widelcem.
  3. Dodać szalotkę, serek wiejski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  4. Można też wszystkie składniki zmiksować.

Omlet z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz

Zapiekanka jajeczna z kawałkami cukinii i papryki w żeliwnej patelni, widoczne świeże jajka i warzywa w tle, całość ustawiona na lnianej serwetce z widelcem i nożem po prawej stronie.
Omlet z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL
  • 3 jajka
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek papryki żółtej
  • kawałek cukinii
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • oscypek
  1. Papryki pokroić w cienkie słupki a cukinię w drobną kostkę.
  2. Jajka wybić do miski i roztrzepać.
  3. Do masy jajecznej dodać serek wiejski i warzywa.
  4. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną z serkiem i warzywami.
  6. Przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć aż do ścięcia się masy.
  7. Przed podaniem posypać startym oscypkiem.

Zobacz również:

Bezglutenowa tortilla - przepis Ewy Wachowicz

Dwa kawałki grillowanego wrapa z tortilli ułożone na desce drewnianej, wypełnione składnikami takimi jak kurczak, ser, jajko, sałata oraz pomidor, widoczne apetyczne nadzienie.
Bezglutenowa tortilla - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • serek śmietankowy
  • kilka plastrów łososia
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek papryki żółtej
  • kilka plastrów ogórka
  1. Do miksera wrzucić serek wiejski, wbić jajko i wsypać zioła. Zmiksować.
  2. Na papier do pieczenia wlać zmiksowaną masę i łyżką rozprowadzić po pergaminie aby powstała cienka równomierna warstwa.
  3. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut aż do rumienienia.
  4. Wystudzoną tortillę posmarować serkiem wiejskim.
  5. Na serku ułożyć plastry łososia, plastry ogórka i cienkie słupki papryki.
  6. Zwinąć tortillę.

Słodkie placuszki z serkiem wiejskim - przepis Ewy Wachowicz

Trzy puszyste placki drożdżowe obsypane cukrem pudrem ułożone na białym talerzu, obok srebrny widelec, całość na dekoracyjnej podkładce.
Słodkie placuszki z serkiem wiejskim - przepis Ewy WachowiczArkadiusz Fajer "arfo"123RF/PICSEL
  • 200 g sera wiejskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder
  • domowa konfitura
  1. Serek przełożyć do miski. Wybić jajko, zmiksować.
  2. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie zmiksować.
  3. Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle.
  4. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem lub podać z domową konfiturą.
"Ewa gotuje": MarchwiakPolsat