Jak zrobić soczysty schab? Z tego przepisu wychodzi wybitnie miękki

Przygotowanie soczystego schabu na obiad zaczyna się jeszcze na długo przed wejściem do kuchni
Przygotowanie soczystego schabu na obiad zaczyna się jeszcze na długo przed wejściem do kuchni123RF/PICSEL

Jak zrobić schab, aby nie był suchy?

Schab nie wyjdzie suchy, jeśli poddamy go zabiegowi peklowania
Schab nie wyjdzie suchy, jeśli poddamy go zabiegowi peklowania123RF/PICSEL

Jak zrobić marynatę do schabu, żeby był soczysty?

Jak piec schab, żeby był soczysty?

Mięciutki schab w sosie - przepis

  • 500 g schabu 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 cebula 
  • 8 pieczarek 
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 2 łyżki mąki 
  • sól 
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • czosnek granulowany 
  • majeranek 
  • olej
  1. Schab pokrój w ok. 1 cm plastry. Do miski nalej mleko i zamocz w nim schab. Pozostaw go tak na co najmniej 2 godziny
  2. W tym czasie pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzej porcję oleju i przez około 3 minuty podsmaż na nim pieczarki z cebulą
  4. Na koniec przypraw je solą oraz pieprzem. 
  5. Gdy pieczarki ostygną, dolej do nich śmietankę, wodę, mąkę i do smaku paprykę, czosnek oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  6. Namoczony schab przypraw z obu stron solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. 
  7. Następnie każdy plaster obtocz w mące
  8. Na patelni ponownie rozgrzej porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, obsmaż na nim schab po ok. 2 minuty z każdej strony. 
  9. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłóż plastry schabu
  10. Mięso zalej przygotowanym sosem śmietanowo pieczarkowym. 
  11. Naczynie przykryj folią. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 st. Celsjusza przez 1 godzinę
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press