Jak zrobić soczysty schab? Z tego przepisu wychodzi wybitnie miękki

Karolina Słodkiewicz

Oprac.: Karolina Słodkiewicz

Przygotowanie soczystego schabu na obiad zaczyna się jeszcze na długo przed wejściem do kuchni
Przygotowanie soczystego schabu na obiad zaczyna się jeszcze na długo przed wejściem do kuchni123RF/PICSEL

Jak zrobić schab, aby nie był suchy?

Zobacz również:

    Schab nie wyjdzie suchy, jeśli poddamy go zabiegowi peklowania
    Schab nie wyjdzie suchy, jeśli poddamy go zabiegowi peklowania123RF/PICSEL

    Jak zrobić marynatę do schabu, żeby był soczysty?

    Jak piec schab, żeby był soczysty?

    Mięciutki schab w sosie - przepis

    • 500 g schabu 
    • 1 szklanka mleka 
    • 1 cebula 
    • 8 pieczarek 
    • 250 ml śmietanki 30% 
    • 3/4 szklanki wody 
    • 2 łyżki mąki 
    • sól 
    • pieprz 
    • papryka słodka 
    • czosnek granulowany 
    • majeranek 
    • olej
    1. Schab pokrój w ok. 1 cm plastry. Do miski nalej mleko i zamocz w nim schab. Pozostaw go tak na co najmniej 2 godziny
    2. W tym czasie pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj w kostkę. 
    3. Na patelni rozgrzej porcję oleju i przez około 3 minuty podsmaż na nim pieczarki z cebulą
    4. Na koniec przypraw je solą oraz pieprzem. 
    5. Gdy pieczarki ostygną, dolej do nich śmietankę, wodę, mąkę i do smaku paprykę, czosnek oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
    6. Namoczony schab przypraw z obu stron solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. 
    7. Następnie każdy plaster obtocz w mące
    8. Na patelni ponownie rozgrzej porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, obsmaż na nim schab po ok. 2 minuty z każdej strony. 
    9. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłóż plastry schabu
    10. Mięso zalej przygotowanym sosem śmietanowo pieczarkowym. 
    11. Naczynie przykryj folią. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 st. Celsjusza przez 1 godzinę

    Zobacz również:

    Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press