Co zrobić, żeby mak nie był gorzki?
Gorzki mak może popsuć smak każdej potrawy z tym dodatkiem. Tymczasem podczas świąt Bożego Narodzenia na stole królują frykasy tego typu – czy to pyszne strucle i makowce, kutia, czy też kluski z makiem. Co można zrobić, żeby mak nie był gorzki i nie zepsuł całego dania? Przedstawiamy sprawdzone sposoby, które stosowały nasze mamy i babcie.
Co zrobić, żeby mak nie był gorzki? Sparz go
Mak dodawany jest do wielu potraw, by podkreślić ich smak i walory estetyczne. Nie mogą się bez niego obejść takie przysmaki na święta jak makowiec, kutia, kluski z makiem czy strucla. Jednak przed ich wykonaniem należy mak odpowiednio przygotować. Należy go sparzyć, żeby stracił swoją goryczkę i stał się wilgotny, przez co łatwiej będzie go zmielić. Mak można parzyć na dwa sposoby - w wodzie albo w mleku. Jak to zrobić?
Jak sparzyć mak w wodzie?
Aby mak nie był gorzki, można go sparzyć w wodzie. Najpierw przepłukujemy go zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem, stosując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Gotujemy ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedzamy je do całkowitego odsączenia.
Jak sparzyć mak mlekiem?
Mak można parzyć również za pomocą mleka. Jest to bardziej czasochłonny sposób, ale dzięki niemu mak jest smaczniejszy. Do tego pęcznieje i staje się zwarty, więc idealnie nadaje się do masy makowej używanej do przygotowywania strucli, makowców, babek, drożdżowców czy kutii. W garnku należy zagotować mleko i dodać umyte nasiona maku. Gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Po tym czasie zdejmujemy naczynie z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na cztery godziny, aż mak napęcznieje. Następnie przekładamy ziarna na sito wyłożone gazą i zostawiamy do odsączenia. Następnie mielimy mak dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko maszynki.
Gorzki mak - dodaj miód i śmietanę
Istnieje jeszcze jeden sposób na gorzki mak. Jeśli po sparzeniu nadal czuć w nim goryczkę, można go zmielić z odrobiną miodu i śmietany. Ziarenka wymieszają się z nimi i nie będą takie cierpkie. Jeśli po zastosowaniu tych wszystkich metod mak nadal jest gorzki, to znak, że jest zjełczały i nie nadaje się do spożycia.