Co zrobić, żeby mak nie był gorzki?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij

Gorzki mak może popsuć smak każdej potrawy z tym dodatkiem. Tymczasem podczas świąt Bożego Narodzenia na stole królują frykasy tego typu – czy to pyszne strucle i makowce, kutia, czy też kluski z makiem. Co można zrobić, żeby mak nie był gorzki i nie zepsuł całego dania? Przedstawiamy sprawdzone sposoby, które stosowały nasze mamy i babcie.

Poznaj proste patenty na to, by mak nie był gorzki
Poznaj proste patenty na to, by mak nie był gorzki123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby mak nie był gorzki? Sparz go

Mak dodawany jest do wielu potraw, by podkreślić ich smak i walory estetyczne. Nie mogą się bez niego obejść takie przysmaki na święta jak makowiec, kutia, kluski z makiem czy strucla. Jednak przed ich wykonaniem należy mak odpowiednio przygotować. Należy go sparzyć, żeby stracił swoją goryczkę i stał się wilgotny, przez co łatwiej będzie go zmielić. Mak można parzyć na dwa sposoby - w wodzie albo w mleku. Jak to zrobić?

Jak sparzyć mak w wodzie?

Aby mak nie był gorzki, można go sparzyć w wodzie. Najpierw przepłukujemy go zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem, stosując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Gotujemy ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedzamy je do całkowitego odsączenia.

Przed dodaniem maku do potraw, należy go sparzyć
Przed dodaniem maku do potraw, należy go sparzyć123RF/PICSEL

Jak sparzyć mak mlekiem?

Mak można parzyć również za pomocą mleka. Jest to bardziej czasochłonny sposób, ale dzięki niemu mak jest smaczniejszy. Do tego pęcznieje i staje się zwarty, więc idealnie nadaje się do masy makowej używanej do przygotowywania strucli, makowców, babek, drożdżowców czy kutii. W garnku należy zagotować mleko i dodać umyte nasiona maku. Gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Po tym czasie zdejmujemy naczynie z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na cztery godziny, aż mak napęcznieje. Następnie przekładamy ziarna na sito wyłożone gazą i zostawiamy do odsączenia. Następnie mielimy mak dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko maszynki.

Gorzki mak - dodaj miód i śmietanę

Istnieje jeszcze jeden sposób na gorzki mak. Jeśli po sparzeniu nadal czuć w nim goryczkę, można go zmielić z odrobiną miodu i śmietany. Ziarenka wymieszają się z nimi i nie będą takie cierpkie. Jeśli po zastosowaniu tych wszystkich metod mak nadal jest gorzki, to znak, że jest zjełczały i nie nadaje się do spożycia.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Makowiec doskonały
      Makowiec doskonałyInteria.tv
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      1
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      1
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na