Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od świątecznego karpia? Prosty sposób

Jak przygotować idealną panierkę do świątecznego karpia?
Jak przygotować idealną panierkę do świątecznego karpia?123RF/PICSEL

Karp w panierce: Jakie problemy możemy napotkać?

  • Rozmrażanie karpia należy przeprowadzać powoli, najlepiej przekładając go dzień przed planowanym przygotowaniem z zamrażalnika do lodówki. Gwałtowne rozmrażanie (np. w gorącej wodzie) doprowadzi do tego, że ryba rozpadnie się na nieapetyczne kawałki i straci swoją soczystość.
  • Pod żadnym pozorem nie można wrzucać na patelnię nie do końca rozmrożonego mięsa. Nie tylko okaże się niesmaczne, ale nadmiar wody wydobywającej się z ryby sprawi też, że panierka przyklei się do dna garnka.
  • Przed panierowaniem karpia świątecznego osusz go przy użyciu ręczników papierowych. Zasada ta dotyczy również świeżej ryby.
Klasyczny przepis na karpia wigilijnegoInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak i w czym panierować karpia?

  • Karpia warto oprószyć mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 2:1.
  • Podobnie na trwałość panierki podziała dodanie jednej lub dwóch łyżek mąki kukurydzianej. Przy okazji danie zyska jeszcze bardziej zachęcający kolor.
  • Pysznym i sprawdzonym sposobem na panierowanie karpia jest zanurzenie go w jajkach lekko ubitych mikserem. Masa będzie wtedy lepiej napowietrzona, a doznania smakowe jeszcze lepsze!
  • Panierować mięso należy tuż przed smażeniem. Robienie tego z wyprzedzeniem nie popłaca. Składniki panierki nasiąkają wtedy wodą i zamiast chrupiącej otoczki, mamy na talerzach miękką papkę, która ani nie smakuje, ani nie wygląda dobrze.
  • Przed smażeniem z karpia należy strząsnąć nadmiar panierki. Zbyt gruba warstwa nie utrzyma się na mięsie. Do tego może zdominować smak ryby, a przecież nie o to chodzi!
  • Patelnia i tłuszcz używany do smażenia muszą być porządnie rozgrzane. Wykonaj prosty test. Zanim zaczniesz smażyć karpia, wrzuć na patelnię odrobinę samej panierki. Jeśli zacznie ładnie się rumienić, to znak, że można umieścić na kuchence także rybę.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?