Conchiglioni w maku

Proste i szybkie danie.

Składniki:

Reklama

- ok. 400 gr. makaron duże muszle,
- 0,5 l śmietany 36 proc.,
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka,
- pęczek szczypiorku,
- 15 dkg szynki,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki maku,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Farsz: mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyprawiamy. Farszem nadziewamy muszle. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.

Dowiedz się więcej na temat: maki | kuchnia włoska | drób | mięso mielone | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje