Coś pysznego na obiad

Brakuje ci pomysłów na dania obiadowe? Nasze propozycje są sycące, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe!

Strudel szpinakowy
Strudel szpinakowy123RF/PICSEL

Strudel warzywny

Sposób przygotowania

1. Zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Cukinię zetrzyj na tarce, posól. Odciśnij wodę, dodaj do cebuli. Liście szpinaku posiekaj, dodaj do cukinii ze startymi na tarce pieczarkami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś do 15 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj. 

2. Wsyp uprażone orzeszki pinii. Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw na 20 minut. Usmaż jeden duży placek. Posmaruj go farszem, posyp startym serem żółtym, zawiń ściśle w cienki płat ciasta francuskiego. Posmaruj jajkiem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C. 

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki

Sposób przygotowania

1. Z obranej pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sól, pieprz, posiekaną cebulę. Wyrób. Kapustę obierz z wierzchnich liści i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kapustę i gotuj 10 minut. Wyjmij, ostudź i obierz z liści. 

2. Na liściach ułóż porcje mięsa z ryżem i zawiń, formując wałeczki. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Wywar z gołąbków zlej, wymieszaj z przecierem pomidorowym, śmietaną, masłem i mąką. 

Schab z owocami
Schab z owocami123RF/PICSEL

Schab z owocami

Sposób przygotowania

1. Suszone morele namocz. Mięso natnij z boku, natrzyj olejem, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku. Obłóż posiekanym czosnkiem, schłodź. Cebulę pokrój, usmaż na maśle. 

2. Jabłka pokrój, morele posiekaj, wymieszaj z cebulą i jabłkami, dodaj żurawinę i jeżyny. Mięso oczyść z czosnku i wypełnij nadzieniem. Obwiąż nitką. Zrumień na rozgrzanym maśle klarowanym i przełóż do brytfanny. Obłóż rozmarynem, wlej kilka łyżek wody i piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C. Dekoruj owocami.  

Papryka w sosie
Papryka w sosie123RF/PICSEL

Papryka w sosie

Sposób przygotowania

1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Papryki umyj, osusz i odetnij czubki. Wydrąż gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, curry, kurkumą, kminem rzymskim i czosnkiem. 

2. Smaż chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś kilka minut. Mięso wymieszaj z kaszą kuskus, wypełnij papryki, ułóż w garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj masło, sól, pieprz i pozostałą cebulę posiekaną w kostkę. Duś pod przykryciem 30 minut.

Burrito
Burrito123RF/PICSEL

Burrito

Sposób przygotowania

1. Podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, dodaj surowy ryż i smaż chwilę. Zalej połową bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki. 

2. Zrumień posiekaną cebulę, czosnek i chilli. Dodaj kmin rzymski, oregano, mieloną wołowinę. Zrumień. Podlej bulionem i duś, mieszając, 10 minut. Dodaj pomidory z puszki, posiekany szpinak, sól, pieprz, cukier, orzeszki i rodzynki. Duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj ugotowany ryż, natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj. Zawiń w tortille i podsmaż. 

Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna123RF/PICSEL

Zapiekanka z warzywami

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj. Bakłażany i cukinie posiekaj w szerokie paski, posól. Zrumień cebulę, czosnek i paprykę, dodaj pokrojone pomidory. Przypraw. 

2. Całość zmiksuj. Warzywa kładź naprzemiennie w brytfannie. Posmaruj białym serkiem i sosem pomidorowym. Posyp startym serem żółtym. Piecz do miękkości około 40 minut. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas