Cukiniowe roladki z camembertem

Prosta przekąska z cukinii.

Cukinia smakuje świetnie z wieloma rodzajami sera
Cukinia smakuje świetnie z wieloma rodzajami sera123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3-4 młode cukinie
  • kilka łyżek bazyliowego pesto
  • 20 dag sera camembert
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • orzeszki pini
  • sól, pieprz
  • pół pęczka bazylii

Przygotowanie:

1. Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij końcówki. Za pomocą noża szczelinowego pokrój warzywa wzdłuż tak, by powstało 12 cienkich plastrów.

2. Plastry cukinii skrop oliwą i oprósz solą. Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości. Następnie każdy plaster posmaruj sosem pesto. Ser pokrój na 12 kawałków. Każdy owiń plastrem ciepłej cukinii, w razie potrzeby zepnij wykałaczkami. 

3. Utrzyj kilka łyżek oliwy z łyżką soku z cytryny oraz czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Zrumień na suchej patelni 2-3 łyżki orzeszków. Roladki skrop sosem, posyp orzeszkami i liśćmi bazylii.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas