Cukiniowe roladki z camembertem
Prosta przekąska z cukinii.
Składniki:
- 3-4 młode cukinie
- kilka łyżek bazyliowego pesto
- 20 dag sera camembert
- oliwa
- sok z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- orzeszki pini
- sól, pieprz
- pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
1. Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij końcówki. Za pomocą noża szczelinowego pokrój warzywa wzdłuż tak, by powstało 12 cienkich plastrów.
2. Plastry cukinii skrop oliwą i oprósz solą. Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości. Następnie każdy plaster posmaruj sosem pesto. Ser pokrój na 12 kawałków. Każdy owiń plastrem ciepłej cukinii, w razie potrzeby zepnij wykałaczkami.
3. Utrzyj kilka łyżek oliwy z łyżką soku z cytryny oraz czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Zrumień na suchej patelni 2-3 łyżki orzeszków. Roladki skrop sosem, posyp orzeszkami i liśćmi bazylii.