Reklama

Reklama

Curry z kalafiora

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mleczka kokosowego
  • 2 kolby kukurydzy (lub 1 puszka)
  • ½ ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 pomidory
  • 400 g ryżu białego
  • Olej rzepakowy
  • Świeża kolendra
  • pomidorki koktajlowe - opcjonalnie
  • Do smaku: kolendra cała, gorczyca cała, kminek cały, kurkuma mielona, cynamon mielony, sól morska, pieprz kolorowy (np. Prymat)

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę. Kiedydy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać, wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki i cebulę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię z przyprawami. Dodajemy do smaku kminek, sól oraz pieprz kolorowy. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy podzielony na małe cząstki kalafior i mieszamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.

2. Kolby kukurydzy oczyszczamy, ścinamy z nich ziarna i przekładamy je na patelnię. Dodajemy ostrą paprykę i przyprawiamy do smaku  kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy.3. Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Danie możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje