Curry z kalafiora
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kalafior
- 200 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 opakowanie mleczka kokosowego
- 2 kolby kukurydzy (lub 1 puszka)
- ½ ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 pomidory
- 400 g ryżu białego
- Olej rzepakowy
- Świeża kolendra
- pomidorki koktajlowe - opcjonalnie
- Do smaku: kolendra cała, gorczyca cała, kminek cały, kurkuma mielona, cynamon mielony, sól morska, pieprz kolorowy (np. Prymat)
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę. Kiedydy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać, wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki i cebulę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię z przyprawami. Dodajemy do smaku kminek, sól oraz pieprz kolorowy. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy podzielony na małe cząstki kalafior i mieszamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.
2. Kolby kukurydzy oczyszczamy, ścinamy z nich ziarna i przekładamy je na patelnię. Dodajemy ostrą paprykę i przyprawiamy do smaku kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy.3. Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Danie możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi.
Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"