Curry z warzywami
Niezwykle aromatyczne, kuszące smakowitym połączeniem egzotycznych przypraw, delikatnego mięsa i mnóstwa jarzyn. Doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!
Paprykowe na ostro
Sposób przygotowania
Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Chili rozetnij, usuń pestki, posiekaj. Cebule i czosnek obierz, drobno pokrój. Mięso umyj, potnij na kawałki, obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebule i czosnek. Dodaj pieczarki, chili i paprykę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem i curry. Duś do miękkości (ok. 20 min). Mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietaną. Wlej do curry. Ponownie zagotuj. Posyp bazylią.
Kokosowe z brokułami
Sposób przygotowania
Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, paprykę oczyść, obywa warzywa opłucz, potnij w cienkie słupki. Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałeczki. Brokuły włóż na ok. 3 minut do wrzącej posolonej wody, wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, osącz. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Porcjami wkładaj mięso, smaż je 2 minuty, wyjmij. Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim marchewki i paprykę. Podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Wymieszaj z pastą curry. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Do składników w woku dołóż mięso i brokuły. Potrawę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe danie udekoruj.