Curry z warzywami
Niezwykle aromatyczne, kuszące smakowitym połączeniem egzotycznych przypraw, delikatnego mięsa i mnóstwa jarzyn. Doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!

Paprykowe na ostro
Składniki
- 4 kolorowe papryki
- 2 chili
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 60 dag fileta z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- świeża bazylia do posypania
Sposób przygotowania
Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Chili rozetnij, usuń pestki, posiekaj. Cebule i czosnek obierz, drobno pokrój. Mięso umyj, potnij na kawałki, obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebule i czosnek. Dodaj pieczarki, chili i paprykę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem i curry. Duś do miękkości (ok. 20 min). Mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietaną. Wlej do curry. Ponownie zagotuj. Posyp bazylią.

Kokosowe z brokułami
Składniki
- 2 brokuły
- 3 marchewki
- 80 dag fileta z indyka
- 4 łyżki oleju
- 1 duża czerwona papryka
- 1 i 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżki żółtej pasty curry (ew. 3-4 łyżeczki curry w proszku)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, paprykę oczyść, obywa warzywa opłucz, potnij w cienkie słupki. Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałeczki. Brokuły włóż na ok. 3 minut do wrzącej posolonej wody, wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, osącz. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Porcjami wkładaj mięso, smaż je 2 minuty, wyjmij. Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim marchewki i paprykę. Podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Wymieszaj z pastą curry. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Do składników w woku dołóż mięso i brokuły. Potrawę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe danie udekoruj.