Cytrynowo-czosnkowy kurczak z pieca
Prosty i smaczny.
Składniki:
- 20 ząbków czosnku
- 4 filety z kurczaka
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 750 g ziemniaków
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 125 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
- 1 cytryna
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Filety natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na zloty kolor. Na pozostałym tłuszczu lekko obsmażyć obrane ząbki czosnku. Ziemniaki dokładnie wymyć i pokroić w kostkę. Z rozmarynu oberwać listki. Ziemniaki wymieszać z oliwą, rozmarynem, oliwkami i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w plastry cytrynę. Wszystko razem z filetami umieścić w formie aluminiowej i piec w 200 st. C przez 40-50 minut.