Cytrynowy ryż
Ryż trochę inaczej.
Smacznego123RF/PICSEL
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki masła,
- szczypta soli,
- 2 cytryny,
- 1 limonka,
- 2 łyżki miodu,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę posmażyć i zalać trzema szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając. Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić, resztę pokroić drobniej. Pozostałe masło rozgrzać z miodem, uprażyć cytryny i połączyć z ryżem. Podawać udekorowane pozostawionymi plasterkami cytryn.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.