Czarna fasola: Dlaczego warto po nią sięgać?

Czarna fasola ma podobne właściwości odżywcze, co inne rodzaje fasoli. Jednak to właśnie ona jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawdzięcza to dzięki dużej ilości błonnika oraz magnezu. Powinna znaleźć się w diecie każdego diabetyka, gdyż zawiera niski indeks glikemiczny. Czarna fasola jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie w połączeniu z mięsem oraz różnymi warzywami. Jakie ma właściwości i jak ją gotować? Podpowiadamy.

Czarna fasola jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu
Czarna fasola jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu123RF/PICSEL

Jak wygląda czarna fasola?

Czarna fasola ma ciekawy smak oraz charakterystyczny ciemny kolor. Swoim kształtem przypomina białą i czerwoną fasolę. Wyróżnia ją skład oraz duża ilość cennych witamin i mikroelementów. Ceniona jest na całym świecie i traktowana jako cenne źródło witamin oraz produkt pomagający zahamować proces starzenia się. Jest składnikiem pokarmów w diecie mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej. W obecnych czasach uprawiania jest na całym świecie i podawana w różnego typu daniach.

Czarna fasola: Co zawiera?

Czarna fasola posiada wiele cennych witamin i minerałów
Czarna fasola posiada wiele cennych witamin i minerałów123RF/PICSEL

Jej charakterystyczny kolor oraz zawartość witamin i minerałów stało się powodem, dla których czarna fasola ma wielu miłośników. Znajdują się w niej antocyjany odpowiedzialne za prawidłową pracę całego organizmu. Dodatkowo czarna fasola charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, a także białka. Poniżej zestawienie cennych minerałów oraz witamin obecnych w czarnej fasoli, które sprzyjają naszemu zdrowiu.

Cenne składniki mineralne i witaminy - w czarnej fasoli znaleźć można m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę A, B oraz E. Żelazo sprzyja pracy układu krążenia oraz przeciwdziała zatorom naczyń krwionośnych. Witamina B oraz magnez odpowiadają za wspieranie pracy układu nerwowego. Obecny w czarnej fasoli kwas foliowy polecany jest kobietom w ciąży. Jest on niezbędny, ponieważ bierze udział w procesie tworzenia kodu DNA. Ponadto wpływa na wzrost oraz pracę komórek. Na co zaś wpływa witamina A oraz E? Ta pierwsza odpowiada za prawidłową budowę kości oraz wzmacnia wzrok. Witamina E chroni organizm przez wolnymi rodnikami i spowalnia proces starzenia się organizmu.

Źródło białka i węglowodanów - dzięki zawartości dużej ilości białka czarna fasola jest doskonałym dodatkiem to codziennych posiłków. Węglowodany oraz białko regulują pracę układu trawiennego oraz stabilizują poziom cukru we krwi. Czarna fasola jest polecana w diecie sportowców oraz cukrzyków.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego - błonnik pokarmowy odpowiada za odpowiednią pracę układu trawiennego oraz wspiera odbudowę flory bakteryjnej. To zaś sprzyja wzmocnieniu układu odpornościowego. Błonnik pozwala też w utrzymaniu prawidłowego pH kwasów żołądkowych. Dzięki temu skutecznie można zredukować zgagę czy niestrawność.

Naturalne cukry - czarna fasola ma w swoim składzie naturalne cukry. Organizm wykorzystuje je w wielu procesach. Dołączenie do swojej codziennej diety czarnej fasoli spowoduje powolne uwalnianie się składników odżywczych. Ponieważ fasola ta zawiera niski indeks glikemiczny oraz cenne węglowodany, powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na cukrzycę typu II.

Czarna fasola: Jak gotować?

Gotowanie czarnej fasoli nie jest skomplikowane. Poniżej podajemy przepis, jak to zrobić:

1. Przed ugotowaniem fasolę należy namoczyć w wodzie przez kilka godzin.

2. Do gotowania należy wlać świeżą wodę. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na dużym ogniu, potem zmniejsz gaz.

3. Czas gotowania fasoli uzależniony jest od jej rodzaju. Czarną należy gotować przez 50-60 minut.

4. Na samym końcu odcedź fasolę i pozostaw do wystudzenia.

Czarną fasolę można podawać z mięsem lub warzywami. Jest też składnikiem wielu sałatek. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas