Czekoladowe ciasteczka bez mąki
W tych ciasteczkach czekoladowych całkowicie rezygnujemy z mąki. Wykorzystujemy za to mielone migdały, co pozwoli wydobyć więcej aromatu i smaku z dodawanej czekolady.
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową, także ze względów zdrowotnych. Idealnym poczęstunkiem dla nich będą ciasteczka czekoladowe upieczone bez dodatku mąki. Aby je przygotować, potrzebujemy: 100 g zmielonych migdałów, 65 g cukru pudru, 80 g gorzkiej czekolady, 6 żółtek jaj, 5 białek jaj, 65 g drobnego cukru kryształu.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 st. C. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Mieszamy ze sobą proszek migdałowy i cukier puder. Dodajemy żółtka i energicznie mieszamy mikserem przez 2-3 minuty. Rozpuszczamy czekoladę.
W następnej kolejności ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier kryształ. Następnie łączymy białka z mieszaniną migdałową i na koniec dolewamy roztopioną w kąpieli wodnej, lecz nie za gorącą, czekoladę. Mieszamy delikatnie. Wlewamy mieszaninę do małych foremek wysmarowanych masłem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 st.C.
Wyjęte z piekarnika ciasteczka studzimy. Świetnie smakują posmarowane konfiturą z egzotycznych owoców, np. z mango. (PAP Life)