Czekoladowe ciasteczka bez mąki

W tych ciasteczkach czekoladowych całkowicie rezygnujemy z mąki. Wykorzystujemy za to mielone migdały, co pozwoli wydobyć więcej aromatu i smaku z dodawanej czekolady.

Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe123RF/PICSEL

Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową, także ze względów zdrowotnych. Idealnym poczęstunkiem dla nich będą ciasteczka czekoladowe upieczone bez dodatku mąki. Aby je przygotować, potrzebujemy: 100 g zmielonych migdałów, 65 g cukru pudru, 80 g gorzkiej czekolady, 6 żółtek jaj, 5 białek jaj, 65 g drobnego cukru kryształu.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 st. C. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Mieszamy ze sobą proszek migdałowy i cukier puder. Dodajemy żółtka i energicznie mieszamy mikserem przez 2-3 minuty. Rozpuszczamy czekoladę.

W następnej kolejności ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier kryształ. Następnie łączymy białka z mieszaniną migdałową i na koniec dolewamy roztopioną w kąpieli wodnej, lecz nie za gorącą, czekoladę. Mieszamy delikatnie. Wlewamy mieszaninę do małych foremek wysmarowanych masłem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 st.C.

Wyjęte z piekarnika ciasteczka studzimy. Świetnie smakują posmarowane konfiturą z egzotycznych owoców, np. z mango. (PAP Life)

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas