Czekoladowe kieszonki
Do masy mlecznej, ciągle miksując, wsypuj małymi porcjami mąkę z kakao.
Składniki na 2-3 porcje:
Ciasto:
- 250 ml mleka 3,2%
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 500 ml gazowanej wody
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- olej do smażenia;
Dodatkowo:
- 2-3 twarde gruszki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mleko podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści, zestaw z ognia. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem pudrem i solą. Masło rozpuść i odstaw. Jajka wbij do chłodnego mleka, zmiksuj. Dolej wodę gazowaną.2. Do masy mlecznej, ciągle miksując, wsypuj małymi porcjami mąkę z kakao. Ciasto ma mieć gęstość śmietany. Na koniec wlej masło i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.3. Gruszki umyj, obierz i pokrój w grube plasterki. Zagotuj szklankę wody. Wlej sok z cytryny, wsyp cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Do gorącego syropu włóż gruszki i gotuj, aż lekko zmiękną. Naleśniki usmaż na natłuszczonej patelni. Nałóż kawałki gruszek, złóż. Ułóż na talerzu i polej rozpuszczoną, czekoladą. Schłodź.Czas przygotowania: ok. 60 minut