Czekoladowe "lody" z awokado. Idealne na upalne dni
Czekoladowe "lody" z awokado to propozycja dla miłośników mrożonych deserów. Jak podkreśla dr Sara Gottfried, ten deser obfituje w wartości odżywcze. "Lody" możesz zamrozić, stosując jedną z dwóch metod: ręczną lub mechaniczną. Poznaj szczegóły.
Czekoladowe "lody" z awokado - przepis dr Sary Gottfried
Idealny deser w upalne dni? I jeszcze taki, co można go jeść bez wyrzutów sumienia? Jest taka opcja. Dr Sara Gottfired, autorka książki "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów" zdradziła przepis na czekoladowe "lody" z awokado.
Czekoladowe lody z awokado - przygotowanie
- Zmiksuj awokado z mlekiem kokosowym w robocie kuchennym lub blenderze.
- Dodaj pozostałe składniki i miksuj na gładko przez jakieś 2 minuty.
- W trakcie może być konieczne zeskrobanie mieszanki ze ścian kielicha.
Czekoladowe "lody" z awokad - dwie metody
"Lody" możesz zamrozić jedną z dwóch metod:
- metoda mechaniczna
Przelej mieszankę do pojemnika dołączonego do maszynki do lodów i włóż go do lodówki na 2 godziny, aby przygotować miksturę do dalszego chłodzenia. Zamroź deser zgodnie z zaleceniami producenta urządzenia.
- metoda ręczna
Przelej mieszankę do pojemnika nadającego się do zamrażania, a następnie wstaw do zamrażarki na godzinę. W trakcie kolejnych 3-4 godzin co 20 minut wyjmuj miksturę z zamrażarki, żeby ją lekko zamieszać trzepaczką do jaj - w ten sposób zapobiegniesz zbieraniu się lodu. Po każdym zamieszaniu deser powinien się robić gęstszy, aż w końcu da się z niego formować gałki. Przed podaniem pozwól "lodom" odtajać przez 5-10 minut.
* Przepis pochodzi z książki: Dr Sara Gottfried "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów i odzyskanie równowagi hormonalnej"