Reklama

Reklama

Czekoladowe "lody" z awokado. Idealne na upalne dni

Czekoladowe "lody" z awokado to propozycja dla miłośników mrożonych deserów. Jak podkreśla dr Sara Gottfried, ten deser obfituje w wartości odżywcze. "Lody" możesz zamrozić, stosując jedną z dwóch metod: ręczną lub mechaniczną. Poznaj szczegóły.

Czekoladowe "lody" z awokado - przepis dr Sary Gottfried

Idealny deser w upalne dni? I jeszcze taki, co można go jeść bez wyrzutów sumienia? Jest taka opcja. Dr Sara Gottfired, autorka książki "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów" zdradziła przepis na czekoladowe "lody" z awokado.  

Składniki na "lody" czekoladowe z awokado

  • 1 przekrojone na pół, obrane, pokrojone w kostkę awokado bez pestki
  • 1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • ¼-½ szklanki erytrytolu lub ekstraktu z owocu mnicha
  • ½ szklanki wody filtrowanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Czekoladowe lody z awokado - przygotowanie

  1. Zmiksuj awokado z mlekiem kokosowym w robocie kuchennym lub blenderze. 
  2. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na gładko przez jakieś 2 minuty. 
  3. W trakcie może być konieczne zeskrobanie mieszanki ze ścian kielicha. 

Sprawdź również: Kremowa zupa zielonej bogini. Ta zupa smakuje wybornie na ciepło i na zimno

Czekoladowe "lody" z awokad - dwie metody 

"Lody"  możesz zamrozić jedną z dwóch metod:

Reklama

  • metoda mechaniczna

Przelej mieszankę do pojemnika dołączonego do maszynki do lodów i włóż go do lodówki na 2 godziny, aby przygotować miksturę do dalszego chłodzenia. Zamroź deser zgodnie z zaleceniami producenta urządzenia.

  • metoda ręczna

Przelej mieszankę do pojemnika nadającego się do zamrażania, a następnie wstaw do zamrażarki na godzinę. W trakcie kolejnych 3-4 godzin co 20 minut wyjmuj miksturę z zamrażarki, żeby ją lekko zamieszać trzepaczką do jaj - w ten sposób zapobiegniesz zbieraniu się lodu. Po każdym zamieszaniu deser powinien się robić gęstszy, aż w końcu da się z niego formować gałki. Przed podaniem pozwól "lodom" odtajać przez 5-10 minut. 


* Przepis pochodzi z książki: Dr Sara Gottfried "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów i odzyskanie równowagi hormonalnej"

  • Lubisz gotować? Ciekawe przepisy, porady kulinarne znajdziesz w naszym serwisie: Kobieta.interia.pl

Nie potrzebujesz tarki, żeby je zrobić. Błyskawiczne placki ziemniaczane

Oto ulubione ciasto Królowej Elżbiety II. Jak zrobić królewski tort?

Bije na głowę zwykłą jajecznicę. Ugotuj, zamiast smażyć 

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: domowe lody | awokado

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy