Reklama

Reklama

Oto ulubione ciasto królowej Elżbiety II. Jak zrobić królewski tort?

Królowa Elżbieta II ma prawdziwą słabość do czekoladowego ciasta z herbatnikami. Były nadworny kucharz monarchini zdradził sekret jego przygotowania. Brytyjska monarchini zabiera go ze sobą w każdą podróż.

Darren McGrady w wywiadzie dla RecipesPlus zdradził przepis na ulubiony deser królowej Elżbiety. Przyznał, iż mimo że przygotowywał dla monarchini wiele ciast i biszkoptów, to właśnie tort czekoladowy był jej ulubionym.

Od teraz każdy z nas może przyrządzić deser godny królowej.

Zobacz również: Sezon na polskie truskawki rozpoczęty. Ile kosztują? Jak je rozpoznać?

Królowa Elżbieta uwielbia ten deser. Jak go przyrządzić?

Darren McGrady to królewski kucharz, który służył królowej Elżbiecie II i jej rodzinie przez 15 lat. W 1998 roku przeniósł się do Stanów Zjednoczonych, zakładając w Teksasie ekskluzywną restaurację. Później wydał książkę kucharską.

Reklama

Co więcej, kucharz wyznał, iż królowa niejednokrotnie, wybierając się do swojego zamku Windsor, powierza starszemu kucharzowi upieczenie czekoladowego ciasta, po czym rozkazuje jechać za nią pociągiem.

Zobacz również: Sernik bez sera. Zrobisz go w 20 minut!

"Królowa jest czekoholiczką"

Fanem ulubionego ciasta królowej Elżbiety II jest również książę William. Nie bez powodu więc czekoladowy tort pojawił się także na jego przyjęciu weselnym.

Zobacz również: Nie wyrzucaj skórek bananów. To smaczna i zdrowa przekąska!

Przepis na ulubione ciasto królowej Elżbiety

Ciasto z ciemnej czekolady zawdzięcza swoją chrupiącą konsystencję klasycznym angielskim ciasteczkom, zwanym herbatnikami Rich Tea. Ciasto wyglądem przypomina blok czekoladowy.

Składniki:

  • ½ łyżeczki masła (do wysmarowania formy),
  • 240 g herbatników,
  • 30 g cukru pudru,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Dodatkowo: 240 g gorzkiej czekolady do polewania lub polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy dokładnie masłem, po czym wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszamy na małe kawałki. Odkładamy.

Masło mieszamy z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Czekoladę roztapiamy, dodając następnie do masła, nieustannie mieszając. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy herbatniki. Mieszamy do momentu, w którym każdy kawałek ciasteczka będzie zanurzony w czekoladowym cieście.

Wykładamy do tortownicy i wsadzamy na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę na polewę. Ciasto wyjmujemy z formy i przewracamy do góry nogami. Polewamy obficie roztopioną czekoladą i zostawiamy w temperaturze pokojowej.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na ciasto czekoladowe | królowa Elżbieta II

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy