Bije na głowę zwykłą jajecznicę. Ugotuj zamiast smażyć

Jajecznica to jeden z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. Wielu z nas przyrządza ją również na kolację, jako lekkie zakończenie dnia. Jest nie tylko pyszna, ale również odchudzająca. Pozornie zdaje się, że istnieje tylko jeden sposób na jej przygotowanie. Nic bardziej mylnego. Jajecznica jeszcze nigdy nie była tak puszysta i miękka.

Jajecznica to jedno z najczęściej wybieranych dan na śniadanie
Jajecznica to jedno z najczęściej wybieranych dan na śniadanie123RF/PICSEL

Jajecznica jest potrawą, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, gdyż do jej wykonania potrzebny jest właściwie zaledwie jeden składnik, ale co więcej jej ilość i receptura mogą być dowolnie modyfikowane.

Większość z nas kojarzy tylko jeden sposób przygotowania tego dania. Tymczasem ten sposób bije na głowę zwykłą jajecznicę.

Jajecznica z wody: świetna alternatywa smażonego jajka

Jajecznica jest prostą potrawą z rozmąconych jaj, usmażonych na patelni na nagrzanym tłuszczu. Jest uznawana za jedno z najprostszych dań, znanych na całym świecie. Co więcej, to zdrowy sposób na śniadanie.

Jajka są obfite w białko, witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne w naszej diecie. Z dodatkiem warzyw sprawdzają się jako zdrowy posiłek. Ważnym jest, aby do jajecznicy nie dodawać utwardzonych tłuszczy, jak margaryna, a sól najlepiej zastąpić ziołami.

Ugotuj zamiast smażyć

Jak się okazuje, istnieje kolejny sposób na przyrządzenie tego dania. Jajecznica bez smażenia to idealne rozwiązanie dla osób na diecie łatwostrawnej, gdyż smażone produkty trawią się wolniej. Jak przyrządzić jajecznicę z wody? To nic trudnego.

Roztrzepane jajka wylane są na wrzącą wodę, co daje najdelikatniejszą, puszystą i mięciutką jajecznicę. W tym przypadku nie ma mowy o tym, aby danie wyszło suche.

"Na zdrowie": Cebula nie tylko na przeziębienieInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas