Kremowa zupa zielonej bogini. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno

Do przygotowania zupy potrzebujesz m.in. sześć posiekanych szparagów
Do przygotowania zupy potrzebujesz m.in. sześć posiekanych szparagów123RF/PICSEL

 Kremowa zupa zielonej bogini - przepis

Składniki

na kremową zupę zieloną

  • • 2 łyżki oleju kokosowego
  • • 3 szklanki posiekanych różyczek kalafiora
  • • 6 posiekanych szparagów
  • • 2 duże pokrojone na cienkie plasterki szalotki
  • • 2 rozgniecione i grubo posiekane ząbki czosnku
  • • 1 szklanka rukoli
  • • 1 szklanka różyczek brokułu rabe
  • • ½ szklanki liści rzeżuchy
  • • 3 szklanki organicznego bulionu z warzyw lub kurczaka z wolnego wybiegu
  • • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • • 3 łyżki soku z cytryny
  • • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • • sól i pieprz
4-6 porcji

Kremowa zupa zielonej bogini - przygotowanie

  1. Rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu w dużym garnku na zupę. Dodaj kalafior, szparagi, szalotki i czosnek. Smaż, aż kalafior zrobi się miękki, a szalotki zeszklone.
  2. Zmniejsz ogień. Dodaj rukolę, brokuł i rzeżuchę. Podsmażaj na wolnym ogniu, aż liście pojaśnieją.
  3. Dodaj bulion.
  4. Partiami przelewaj zupę do kielicha blendera, żeby zmiksować składniki na gładko.
  5. Przelej krem z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu. Wmieszaj mleko kokosowe, sok z cytryny, pieprz cayenne, oliwę, sól i pieprz.
Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuINTERIA.TVInteria.tv
zdjęcie
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?