Czekoladowe na maślance
Mleko zagotuj. Wrzuć połamaną czekoladę. Dodaj masło i maślankę.
Składniki na 12 sztuk:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 3 łyżki kakao
- 200 ml mleka
- 125 ml maślanki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 op. błyskawicznego kremu karpatkowego
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotuj. Wrzuć połamaną czekoladę. Dodaj masło i maślankę. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Wystudź. Mąkę przesiej do miseczki. Dosyp kakao, proszek, sodę i cukier. Sypkie składniki wymieszaj. Wlej zimne mleko z czekoladą, masłem i maślanką. Wbij jajka. Ciasto wymieszaj drewnianą łyżką (nie używaj miksera!).
2. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Napełnij ciastem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Wystudź. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy cukierniczej. Na każdą babeczkę wyciśnij rozetkę kremu. Ciastka udekoruj.
Smak muffinek wzbogacą orzechy lub rodzynki.
Czas przygotowania: ok. 30 minut