Długo mieliśmy ją za chwast. Bije na głowę zwykłe sałaty

Oprac.: Magdalena Kowalska
Roszponka warzywna, zwana też często roszpunką, to roślina z rodziny kozłkowatych. Mimo to ze względu na wygląd mylimy ją i zaliczamy do sałat. Jej niewielkie zielone liście kryją w sobie moc składników odżywczych, które przewyższają pod tym względem większość popularnych sałat. Roszponka wspiera detoksykację, łagodzi dolegliwości trawienne i dodaje energii. Jest jedną z najlepszych roślin wzmacniających organizm w trakcie przesilenia wiosennego. W dodatku to bogate źródło najcenniejszych przeciwutleniaczy. Sprawdź, dlaczego warto włączyć roszponkę do swojej diety.

Spis treści:
Roszponka hamuje procesy starzenia się
Roszponka jest niskokalorczyna i ma niski indeks glikemiczny. Zawiera za to bardzo duże ilości witaminy C oraz beta-karotenu. To silne przeciwutleniacze, które zwalczają stres oksydacyjny, usuwają z organizmu wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się skóry i całego ciała. Mają korzystny wpływ na układ krążenia - wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko miażdżycy.
Roszponka oczyszcza i odkwasza organizm
Roszponka działa też moczopędnie i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Ma też właściwości odkwaszające i poprawia pracę jelit. Chroni przed zaparciami i wzdęciami. W tradycyjnej medycynie stosowano ją na dolegliwości żołądkowe, a nawet wrzody żołądka i dwunastnicy.
Roszponka dodaje energii wiosną
Roszponkę warto włączyć do diety w czasie przesilenia wiosennego, kiedy czujemy się osłabieni i przemęczeni. Roślina zawiera witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego - dodają energii, poprawiają pamięć i koncentrację. Roszponka świetnie wpływa na nastrój - ułatwia walkę ze stresem i zasypianie. Łagodzi napięcia i niweluje uczucie niepokoju.

Inne właściwości roszponki
Roszponka jako źródło karotenoidów jest też dobrym wyborem dla oczu. Odżywia plamkę żółtą i opóźnia jej uszkodzenia. Jest również bezpiecznym warzywem dla osób zmagających się z dną moczanową (nie zwiększa stężenia kwasu moczowego).
Jak stosować roszponkę w kuchni?
Liście roszponki zbiera się od marca do kwietnia, a następnie jesienią. Kupując ją w sklepie, warto zwrócić uwagę na wygląd liści - powinny być jak najmniejsze (są najsmaczniejsze) i mieć jasny i żywy zielony kolor oraz być sprężyste i błyszczące. Wiotkie będą nieświeże. Roszponkę należy szybko zużyć, bo szybko traci świeżość, można ją przechować w lodówce najdłużej przez dobę. Nie nadaje się do mrożenia. Roszponka jest idealnym składnikiem sałatek warzywnych i owocowych, można dodawać ją do koktajli. Jest też idealna do dekorowania potraw.
Czytaj także: