Reklama

Reklama

Czekoladowe z gruszką

Połączenie smaku czekolady i gruszek z pewnością przypadnie wam do gustu!

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - masa

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 tabl. gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 gruszki
  • garść orzechów pekan

Sposób przygotowania

1. Składniki na tartę szybko wyrób. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Następnie wylep nimi spód i boki formy. Ponakłuwaj widelcem, by ciasto nie podnosiło się w trakcie pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 190°C. 

2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo żółtka, a na koniec przesianą mąkę i czekoladę. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wymieszaj szpatułką, by nie straciła objętości. Wylej na przestudzony spód. W środek masy włóż obrane i pokrojone w cienkie plastry gruszki oraz orzechy. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje