Czereśniowy placek

Deser dla całej rodziny.

Czereśnie możesz zastąpić ulubionymi owocami sezonowymi
Czereśnie możesz zastąpić ulubionymi owocami sezonowymi123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8 łyżek oleju
  • 30 dag czereśni
  • cukier puder
  • listki melisy

Przygotowanie:

1. Jajka wbij w całości do miski, roztrzep widelcem. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, cukier kryształ i opakowanie cukru waniliowego.

2. Na koniec do masy wlej olej i 3-4 łyżki wody. Miksuj składniki mikserem nastawionym na najwyższe obroty tak długo, aż powstanie gładka i jednolita masa.

3. Czereśnie (świeże lub mrożone) przebierz, opłucz, usuń ogonki, a następnie owoce wydryluj (możesz pomóc sobie szpilką do spinania mięsa). Prostokątną formę (tzw. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub, ewentualnie, posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.

4. Do formy wlej 2/3 porcji przygotowanego ciasta. Wsyp czereśnie, a następnie zalej je resztą masy. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut. Wyjmij, przestudź ciasto lekko formie, wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ozdób melisą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas