Czereśniowy placek
Deser dla całej rodziny.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 op. cukru waniliowego
- 8 łyżek oleju
- 30 dag czereśni
- cukier puder
- listki melisy
Przygotowanie:
1. Jajka wbij w całości do miski, roztrzep widelcem. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, cukier kryształ i opakowanie cukru waniliowego.
2. Na koniec do masy wlej olej i 3-4 łyżki wody. Miksuj składniki mikserem nastawionym na najwyższe obroty tak długo, aż powstanie gładka i jednolita masa.
3. Czereśnie (świeże lub mrożone) przebierz, opłucz, usuń ogonki, a następnie owoce wydryluj (możesz pomóc sobie szpilką do spinania mięsa). Prostokątną formę (tzw. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub, ewentualnie, posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
4. Do formy wlej 2/3 porcji przygotowanego ciasta. Wsyp czereśnie, a następnie zalej je resztą masy. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut. Wyjmij, przestudź ciasto lekko formie, wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ozdób melisą.