Nie tylko do barszczu. Jak zrobić i pić zakwas z buraków?

Ma głęboki, ciemnoczerwony kolor. Wiele osób pije go przez cały rok, by wzmocnić odporność i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zakwas buraczany można kupić lub zrobić samemu. Idealnie sprawdzi się do wigilijnego barszczu. Jak wykonać zakwas buraczany? Przedstawiamy dwa proste sposoby.

Ze względu na liczne właściwości i naturalny skład, zakwas z buraka traktować można jako suplement diety w profilaktyce wielu chorób
Ze względu na liczne właściwości i naturalny skład, zakwas z buraka traktować można jako suplement diety w profilaktyce wielu chorób123RF/PICSEL

Zakwas buraczany: Właściwości

Zakwas z buraków nazywany jest także kiszonym barszczem lub - ze względu na dobroczynne właściwości - "napojem mocy". Podobnie jak inne kiszonki, zakwas buraczany także wspomaga organizm, stanowiąc cenne źródło składników mineralnych. Reguluje metabolizm, ułatwia trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Warto sięgać po niego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia.

Jest źródłem cennych witamin A, C i E, a także żelaza, potasu, magnezu, fosforu i kwasu mlekowego. Ponadto w burakach występują azotany, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu odpowiedzialnego za regulacje ciśnienia. Zakwas buraczany poleca się osobom borykającym się z nadciśnieniem.

Przyspiesza proces rekonwalescencji po przebytej chorobie, wspiera pracę nerek i wątroby, a także obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Regularne picie kiszonego barszczu poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na parametry krwi.

Zakwas buraczany to również napój niskokaloryczny, dlatego możemy pić go bez obaw o sylwetkę. Jedna szklanka dziennie w zupełności wystarczy, aby wspomóc organizm.

Kiszony barszcz to bardzo stara metoda wzmacniania odporności. W niektórych rodzinach przepis na idealny zakwas z buraków przekazywany jest więc z pokolenia na pokolenie.

Zaleca się pić maksymalnie jedną szklankę zakwasu z buraka dziennie
Zaleca się pić maksymalnie jedną szklankę zakwasu z buraka dziennie123RF/PICSEL

Zakwas z buraków: To trzeba wiedzieć

Zakwas z buraków możemy kupić lub wykonać samodzielnie w domu. Przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, jest stosunkowo proste.

Jeśli zakwas buraczany chcemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu, proces należy rozpocząć kilka dni przed świętami. Gotowy zakwas przechowujemy bowiem w ciepłym miejscu około 4-8 dni. Dopiero po tym czasie możemy - w zależności od zapotrzebowania - przelać go do mniejszych słoików i zakonserwować lub użyć do konkretnej potrawy, w tym wypadku świątecznego barszczu.

Gotowy zakwas - niezależnie od tego, jaką metodą go przygotowujemy - należy przelać przez sitko wyścielone gazą i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. To niezwykle ważne, ponieważ w innym razie buraki zaczną się psuć.

Zakwas buraczany: Przepisy

Jeśli chcemy, aby kiszony barszcz miał odpowiednią konsystencję, warto co jakiś czas zbierać pianę z jego powierzchni. Należy jednak pamiętać, że jeśli zauważymy pleśń, nie nadaje się on do spożycia i bezwzględnie trzeba do wyrzucić. Toksyny obecne w pleśni mogą prowadzić do zatrucia, a nawet być przyczyną chorób wątroby. Warto więc uważnie obserwować proces i w razie konieczności zareagować.

Zepsuty zakwas wykazuje toksyczne działanie na organizm
Zepsuty zakwas wykazuje toksyczne działanie na organizm123RF/PICSEL

Zakwas buraczany: przepis z chlebem razowym

Zakwas buraczany wykonany na razowym chlebie to bardzo prosta receptura, która opiera się na kilku składnikach.

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone buraki wkładamy do słoja, przekładając warstwy obranym i pokrojonym czosnkiem. Dodajemy pozostałe przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Posoloną wcześniej wodą zalewamy zawartość słoika, po czym przykrywamy go kromką razowego chleba. Całość owijamy gazą i przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około siedem dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Zakwas z buraków: przepis z sokiem z kiszonych ogórków

Innym sposobem na wykonanie domowego zakwasu buraczanego jest użycie wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. W przypadku tej metody pleśń pojawia się znacznie rzadziej.

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone buraki układamy w słoju. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek, a także inne przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą oraz wodą z kiszonych ogórków/kapusty. Słoik przykrywamy gazą i przewiązujemy sznureczkiem. Zakwas kładziemy w ciepłym miejscu, po kilku dniach powinien być gotowy.

***

Zobacz również: 

"Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas