Nie tylko do barszczu. Jak zrobić i pić zakwas z buraków?

Ze względu na liczne właściwości i naturalny skład, zakwas z buraka traktować można jako suplement diety w profilaktyce wielu chorób
Ze względu na liczne właściwości i naturalny skład, zakwas z buraka traktować można jako suplement diety w profilaktyce wielu chorób123RF/PICSEL

Zakwas buraczany: Właściwości

Zaleca się pić maksymalnie jedną szklankę zakwasu z buraka dziennie
Zaleca się pić maksymalnie jedną szklankę zakwasu z buraka dziennie123RF/PICSEL

Zakwas z buraków: To trzeba wiedzieć

Zakwas buraczany: Przepisy

Zepsuty zakwas wykazuje toksyczne działanie na organizm
Zepsuty zakwas wykazuje toksyczne działanie na organizm123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kg buraków czerwonych,
  • 3 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
  • Kromka chleba razowego na zakwasie
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki soli, świeży czosnek

Składniki

  • 1 kg buraków
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
"Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyPOLSAT GOInteria.tv