Reklama

Reklama

Nie tylko do barszczu. Jak zrobić i pić zakwas z buraków?

Ma głęboki, ciemnoczerwony kolor. Wiele osób pije go przez cały rok, by wzmocnić odporność i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zakwas buraczany można kupić lub zrobić samemu. Idealnie sprawdzi się do wigilijnego barszczu. Jak wykonać zakwas buraczany? Przedstawiamy dwa proste sposoby.

Zakwas buraczany: Właściwości

Zakwas z buraków nazywany jest także kiszonym barszczem lub - ze względu na dobroczynne właściwości - "napojem mocy". Podobnie jak inne kiszonki, zakwas buraczany także wspomaga organizm, stanowiąc cenne źródło składników mineralnych. Reguluje metabolizm, ułatwia trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Warto sięgać po niego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. 

Jest źródłem cennych witamin A, C i E, a także żelaza, potasu, magnezu, fosforu i kwasu mlekowego. Ponadto w burakach występują azotany, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu odpowiedzialnego za regulacje ciśnienia. Zakwas buraczany poleca się osobom borykającym się z nadciśnieniem. 

Reklama

Przyspiesza proces rekonwalescencji po przebytej chorobie, wspiera pracę nerek i wątroby, a także obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Regularne picie kiszonego barszczu poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na parametry krwi.

Zakwas buraczany to również napój niskokaloryczny, dlatego możemy pić go bez obaw o sylwetkę. Jedna szklanka dziennie w zupełności wystarczy, aby wspomóc organizm.

Kiszony barszcz to bardzo stara metoda wzmacniania odporności. W niektórych rodzinach przepis na idealny zakwas z buraków przekazywany jest więc z pokolenia na pokolenie.

Zakwas z buraków: To trzeba wiedzieć

Zakwas z buraków możemy kupić lub wykonać samodzielnie w domu. Przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, jest stosunkowo proste.

Jeśli zakwas buraczany chcemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu, proces należy rozpocząć kilka dni przed świętami. Gotowy zakwas przechowujemy bowiem w ciepłym miejscu około 4-8 dni. Dopiero po tym czasie możemy - w zależności od zapotrzebowania - przelać go do mniejszych słoików i zakonserwować lub użyć do konkretnej potrawy, w tym wypadku świątecznego barszczu.

Gotowy zakwas - niezależnie od tego, jaką metodą go przygotowujemy - należy przelać przez sitko wyścielone gazą i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. To niezwykle ważne, ponieważ w innym razie buraki zaczną się psuć. 

Zakwas buraczany: Przepisy

Jeśli chcemy, aby kiszony barszcz miał odpowiednią konsystencję, warto co jakiś czas zbierać pianę z jego powierzchni. Należy jednak pamiętać, że jeśli zauważymy pleśń, nie nadaje się on do spożycia i bezwzględnie trzeba do wyrzucić. Toksyny obecne w pleśni mogą prowadzić do zatrucia, a nawet być przyczyną chorób wątroby. Warto więc uważnie obserwować proces i w razie konieczności zareagować.

Zakwas buraczany: przepis z chlebem razowym

Zakwas buraczany wykonany na razowym chlebie to bardzo prosta receptura, która opiera się na kilku składnikach.

Składniki

  • 1,5 kg buraków czerwonych,
  • 3 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
  • Kromka chleba razowego na zakwasie
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki soli, świeży czosnek

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone buraki wkładamy do słoja, przekładając warstwy obranym i pokrojonym czosnkiem. Dodajemy pozostałe przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Posoloną wcześniej wodą zalewamy zawartość słoika, po czym przykrywamy go kromką razowego chleba. Całość owijamy gazą i przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około siedem dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Zakwas z buraków: przepis z sokiem z kiszonych ogórków

Innym sposobem na wykonanie domowego zakwasu buraczanego jest użycie wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. W przypadku tej metody pleśń pojawia się znacznie rzadziej. 

Składniki

  • 1 kg buraków
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone buraki układamy w słoju. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek, a także inne przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą oraz wodą z kiszonych ogórków/kapusty. Słoik przykrywamy gazą i przewiązujemy sznureczkiem. Zakwas kładziemy w ciepłym miejscu, po kilku dniach powinien być gotowy.

***

Przeczytaj również: 

Kiszenie ogórków w zimie? Oto sprawdzone przepisy na przetwory

Brakuje ci energii? Przyrządź kawę z awokado

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis

Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje