Cztery powody, dla których należy jeść grzyby

Jeśli nie jadasz grzybów lub jadasz ich mało, powinnaś rozważyć dodanie ich w większej ilości do swojej diety. Grzyby są pełne minerałów, witamin i wielu innych składników odżywczych. Są naprawdę dobre dla zdrowia i ciała. Czy trzeba być bardziej przekonującym? Dowiedz się, dlaczego należy jeść grzyby.

article cover
© Photogenica

Solidna dawka witaminy D

© Photogenica

Witamina D jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowych kości, mięśni i funkcji nerwowych. Grzyby są jednymi z nielicznych roślin, które zawierają tę witaminę. Chociaż nie można spożyć zalecanej dziennej dawki witaminy D spożywając wyłącznie grzyby, to jest to doskonały sposób na zwiększenie spożycia właśnie tej witaminy.

Pełne witamin z grupy B

© Photogenica

Warto wiedzieć, że grzyby są również pełne niacyny, ryboflawiny i kwasu foliowego. Różne odmiany grzybów zawierają więcej lub mniej witamin z grupy B. Na przykład grzyby shiitake mają więcej witaminy B6, a grzyby portobello mają więcej kwasu foliowego.

Zwiększają odporność organizmu

© Photogenica

Grzyby bogate są również w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią nasz organizm przed chorobami, takimi jak nowotwory i problemy z sercem. Przeciwutleniacze również hamują proces starzenia się. Znajdziemy w nich również selen, który dba o zdrowie układu rozrodczego.

Grzyby nie tylko świetnie smakują, ale także są mało kaloryczne. Dodają smaku i tekstury potrawom do których zostaną dodane. Jednocześnie sycą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas