Czy dieta bezmięsna jest zdrowa? Wady i zalety

Od lat toczy się spór o to, czy mięso jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Kolejni celebryci informujący o przejściu na dietę wegetariańską lub wegańską motywują wiele osób do rezygnacji z mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć, że jest ono bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i wielu witamin. Naukowcy podkreślają, że dieta bezmięsna może być zdrowa, ale tylko jeśli będziemy się stosować do restrykcyjnych zasad i jeść zbilansowane posiłki. Poznaj zalety i wady spożywania mięsa i dowiedz się, jak się odżywiać, by cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Dieta bezmięsna
Dieta bezmięsna ©123RF/PICSEL
Wegańska zapiekanka - szybka i taniaInteria Kulinaria

Zalety jedzenia mięsa

Zalety mięsa
©123RF/PICSEL

Mięso jest bogatym źródłem białka, w tym cennych dla naszego organizmu aminokwasów. To podstawowy budulec naszego ciała, który wpływa na procesy przemiany materii i stymuluje układ odpornościowy. Mięso jest najbogatszym źródłem białka lepiej przyswajalnego od białka roślinnego. Jego największa ilość znajduje się w mięsie chudym, a więc zdrowszym dla organizmu.

W mięsie znajdziemy też najlepiej przyswajalne żelazo – niezwykle ważny minerał odpowiedzialny za tworzenie czerwonych krwinek, prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Jego niedobory prowadzą do anemii. Dlatego spożywanie mięsa jest tak istotne w profilaktyce tego schorzenia. Mięso jest też cennym składnikiem diety ze względu na występujące w nim minerały: fosfor, cynk, magnez, miedź i siarkę, a także witaminy z grupy B, wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W mięsie znajdziemy również witaminę A odpowiedzialną za prawidłowe widzenie oraz witaminę D, dzięki której możemy cieszyć się zdrowymi kośćmi i odpornością.

Ogromną zaletą jedzenia mięsa jest więc to, że w prosty sposób możemy dostarczyć do organizmu niezbędne składniki spożywcze. Białko, żelazo oraz inne minerały i witaminy znajdują się w nabiale i warzywach, ale trzeba pamiętać, że występują zazwyczaj w mniejszych ilościach i są trudniej przyswajalne. Dieta wegetariańska lub wegańska powinna być więc solidnie zbilansowana, zwłaszcza przy aktywnym trybie życia, by organizm otrzymywał wystarczającą ilość białka. Wskazana jest też suplementacja żelaza oraz witamin z grupy B.

Wady jedzenia mięsa

Nadmiar mięsa szkodzi
©123RF/PICSEL

Główną wadą mięsa jest wysoka zawartość tłuszczu, który podwyższa poziom cholesterolu i prowadzi do miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Częste spożywanie mięsa sprzyja też nadwadze i otyłości. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w mięsie przyczyniają się również do powstawania nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego. Trzeba pamiętać, że o wiele więcej tłuszczu znajduje się w mięsie czerwonym (wieprzowinie, wołowinie, baraninie, koninie, a także mięsie z kaczki i gęsi), więc to na nie należy szczególnie uważać.

Mięso wykazuje ponadto właściwości zakwaszające organizm, a to powoduje częste bóle głowy, zmęczenie, złe samopoczucie i podatność na infekcje. Badania dowodzą, że osoby regularnie spożywające mięso w dużych ilościach częściej chorują na cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów oraz zwyrodnienie plamki żółtej.

Jak dobrze zbilansować dietę?

Zbilansowana dieta
©123RF/PICSEL

Pamiętaj, że dieta bezmięsna powinna zostać właściwie zbilansowana i dostosowana do twojej wagi, stylu życia i zdrowia. Warto więc wybrać się po poradę do dietetyka. Pozytywny wpływ diety wegetariańskiej czy wegańskiej często wynika z tego, że korzystające z niej osoby przywiązują dużą wagę do tego, co i w jakich ilościach jedzą, pilniej śledzą etykiety na produktach spożywczych i unikają „śmieciowego jedzenia”.

Zdrowa dieta z mięsem

Spożywanie mięsa wcale nie musi być niezdrowe, należy tylko zachować umiar i ograniczyć w diecie czerwone mięso (powinno się je jeść maksymalnie 2-3 razy w miesiącu). Najwięcej białka i najmniej tłuszczu zawiera mięso białe: z kurczaka, indyka, królika i strusia, a także cielęcina. Lekarze zalecają jego spożywanie 2-3 razy w tygodniu, maksymalnie po 150 g. Ważny jest także sposób przygotowywania mięsa – najlepiej przyrządzać je na parze lub gotować i unikać smażenia. Mięso koniecznie powinno się spożywać w towarzystwie warzyw, ponieważ ma właściwości zakwaszające organizm, a rośliny działają zasadotwórczo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas