Lekarze ostrzegają: Te rodzaje kiszonek szkodzą zdrowiu

Niewłaściwe przechowywanie kiszonek szkodzi zdrowiu
Niewłaściwe przechowywanie kiszonek szkodzi zdrowiu123RF/PICSEL
  • Niewłaściwe przygotowanie oraz przechowywanie kiszonek naraża nas na kontakt z jadem kiełbasianym, czyli jedną z najsilniejszych toksyn spotykanych w produktach spożywczych.
  • Głównymi objawami botulizmu, czyli zatrucia jadem kiełbasianym są m.in. porażenie mięśni, zamglone lub podwójne widzenie oraz zaburzenie mowy i przełykania.
  • Spleśniałe kiszone przetwory należy bezwzględnie wyrzucić, gdyż pleśń wędruje w głąb pożywienia.

Uważaj na toksyny i pleśń

Ile soli zawierają kiszonki?

Kiszonki zawierają sól, która zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę
Kiszonki zawierają sól, która zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę123RF/PICSEL

Kiszone przetwory - omijaj w chorobie

  • alergia na pleśń,
  • choroby wątroby,
  • nadżerki przełyku i żołądka,
  • refluks, nadkwasota i zgaga,
  • zakrzepica,
  • niedoczynność tarczycy.
  • pokrzywka,
  • zaczerwienienie twarzy,
  • przyspieszenie akcji serca.
Jak zrobić kiszoną kapustę?Interia KulinariaInteria Kulinaria