Lekarze ostrzegają: Te rodzaje kiszonek szkodzą zdrowiu

Niewłaściwe przechowywanie kiszonek szkodzi zdrowiu
Niewłaściwe przechowywanie kiszonek szkodzi zdrowiu123RF/PICSEL
  • Niewłaściwe przygotowanie oraz przechowywanie kiszonek naraża nas na kontakt z jadem kiełbasianym, czyli jedną z najsilniejszych toksyn spotykanych w produktach spożywczych.
  • Głównymi objawami botulizmu, czyli zatrucia jadem kiełbasianym są m.in. porażenie mięśni, zamglone lub podwójne widzenie oraz zaburzenie mowy i przełykania.
  • Spleśniałe kiszone przetwory należy bezwzględnie wyrzucić, gdyż pleśń wędruje w głąb pożywienia.

Uważaj na toksyny i pleśń

Zobacz również:

    Ile soli zawierają kiszonki?

    Kiszonki zawierają sól, która zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę
    Kiszonki zawierają sól, która zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę123RF/PICSEL

    Kiszone przetwory - omijaj w chorobie

    • alergia na pleśń,
    • choroby wątroby,
    • nadżerki przełyku i żołądka,
    • refluks, nadkwasota i zgaga,
    • zakrzepica,
    • niedoczynność tarczycy.
    • pokrzywka,
    • zaczerwienienie twarzy,
    • przyspieszenie akcji serca.
    Jak zrobić kiszoną kapustę?Interia KulinariaInteria Kulinaria