Czy winogrona są zdrowe?

Jesień to czas zbioru wielu gatunków owoców — są wśród nich między innymi winogrona. Ich pyszne, słodkie jagody od wieków służą do wyrobu win, nalewek, soków i innych przetworów. Od tysiącleci owoce stosowano także na dolegliwości układu pokarmowego, migreny oraz na skaleczenia i rany. Czy winogrona są zdrowe? Czy warto je jeść?

Winogrona mają wiele dobrych dla zdrowia składników
Winogrona mają wiele dobrych dla zdrowia składników123RF/PICSEL

Osiem tysięcy lat historii

Winorośl to obok zbóż jedna z pierwszych roślin, które człowiek zaczął uprawiać. Ślady świadomego sadzenia i pielęgnacji tych roślin pochodzą sprzed ośmiu tysięcy lat. Winnice zakładano już w starożytnej Mezopotamii i Egipcie, a mieszkańcy tych krain raczyli się już wówczas winem. Od tysiącleci winogrona zalecane były przy problemach z układem pokarmowym, zaparciach, migrenach i na rany oraz skaleczenia. Czy starożytni mieli rację?

Czy winogrona są zdrowe?

Czy warto jeść winogrona?
Czy warto jeść winogrona?123RF/PICSEL

Winogrona w dużej części składają się z wody, mają w sobie także sporo cukru, który może stanowić do 25 proc. ich składu! W owocach winorośli można znaleźć witaminy: C, A, E oraz witaminy z grupy B. Wśród soli mineralnych, które zawierają winogrona, warto wymienić fosfor, wapń, potas, magnez, mangan, żelazo i sód. Warto jeść winogrona ze skórką i pestkami, te części owoców są bogate we flawonoidy i kwasy fenolowe.

Warto jednocześnie wiedzieć, że białe winogrono ma w sobie mniej flawonoidów niż fioletowe. Po ciemne winogrono powinny też chętniej sięgać osoby, którym zależy na diecie bogatej w żelazo.

Zarówno fioletowe, białe, jak i czerwone winogrona zawierają także znaczną ilość błonnika. Owoce zawierają też kwasy organiczne. Jedz winogrona, a zdrowie nie będzie szwankowało.

Winogrona a zdrowie

Czy winogrona są zdrowe? Medycyna niekonwencjonalna nie ma wątpliwości, jak powinna brzmieć odpowiedź na to pytanie. Wśród alternatywnych form leczenia rozwinęła się cała gałąź zajmująca się leczeniem z pomocą wina i winogron, która nosi nazwę ampeloterapii. Dieta bogata w winogrona zalecana jest osobą cierpiącym na astmę, niedokrwistość, choroby nerek i układu moczowego oraz zaburzenia przemiany materii. Co na ten temat ma do powiedzenia medycyna? Czy istnieje zależność między częstym jedzeniem winogrona a zdrowiem?

Winogrono a cukrzyca, cholesterol, nadciśnienie i choroby serca

Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan na podstawie badań na szczurach odkryli, że związki organiczne, które zwierają zarówno ciemne, czerwone, jak i białe winogrona mogą, poprzez swoje działanie przeciwutleniające, obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać insulinooporność, dzięki czemu mogą być wskazane w profilaktyce zaburzeń wydzielania insuliny. Choć spożywanie winogron może zmniejszyć ryzyko związane z cukrzycą, to jednak osobom borykającym się z tym schorzeniem, owoce te nie są zalecane ze względu na dużą zawartość cukru.

Owoce, a szczególnie czerwone i ciemne winogrona są bogate w silne antyoksydanty. Liczne badania potwierdzają, że flawonoidy hamują rozwój "złego" oraz podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu. Dzięki takiemu działaniu przeciwutleniacze mogą zapobiegać miażdżycy, a tym samym udarom mózgu i zawałom serca. Przeciwzapalne działanie antyoksydantów wpływa ochronnie na włókna kolagenowe oraz przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych.

Spożywanie winogron a profilaktyka nowotworowa

Prowadzone są też liczne badania nad wpływem związków zawartych w winogronach na komórki nowotworowe. Badania i obserwacje wykazały, że spożywanie polifenolii i flawonoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn. Częste spożywanie winogron może mieć znaczenie w profilaktyce nowotworów głowy, szyi, tarczycy, jelit i żołądka.

Winogrona na lepsze trawienie i piękną cerę

Winogrona poprawiają koloryt skóry, ujędrniają ją, niwelują zmarszczki i stany zapalne
Winogrona poprawiają koloryt skóry, ujędrniają ją, niwelują zmarszczki i stany zapalne 123RF/PICSEL

Owoce winorośli zawierają błonnik, który sprzyja wymiataniu złogów z przewodu pokarmowego. Przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości pozytywnie wpływają na nerki, wątrobę oraz wymiatają toksyny z organizmu.

Składniki zawarte w winogronach doskonale wpływają także na cerę — nie bez powodu jagody te są składnikiem wielu kosmetyków. Winogrona wygładzają zmarszczki, poprawiają jędrność, elastyczność i koloryt skóry. Redukują nadmierne wydzielanie sebum, stany zapalne i podrażnienia naskórka.

Co zrobić z winogron?

Z winogron można przyrządzić wiele pysznych potraw
Z winogron można przyrządzić wiele pysznych potraw123RF/PICSEL

Jest wiele odpowiedzi na pytanie: co zrobić z winogron? Owoce można spożywać na surowo, w formie soku bądź nalewki. Badania wykazały, że wino z tych owoców ma także działanie antyoksydacyjne. Wspaniale smakuje dżem z winogron, warto też skusić się od czasu do czasu na ciasto z winogronami. Dla pięknej skóry można przygotować domową maseczkę z winogron. Możliwości jest wiele, toteż warto wykorzystywać właściwości winogron, aby utrzymywać organizm w świetnej kondycji.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas