Reklama

Reklama

Czy znasz makaron z cukinii?

"U nas w domu makaron z cukinii to hit. Dzieciaki cukiniowy makaron przyjęły z wielkim entuzjazmem" - mówi Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu". Jej zdaniem znakomicie pasuje on do zupy pieczarkowej. Tradycyjne danie pojawia się w zupełnie nowej odsłonie.

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor, wapń, miedź i mangan.

Przygotowanie makaronu nie jest zbyt trudne. Za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw robimy cukiniowy makaron. Na patelnię wlewamy oliwę i drobno posiekany ząbek czosnku. Smażymy do momentu, aż czosnek puści aromat. Dodajemy wówczas makaron z cukinii, solimy odrobinę i mieszamy. Warzywo smażymy nie dłużej niż 3-5 minut.

Reklama

Tak przygotowany makaron wykorzystamy do zupy pieczarkowej. Do jej przygotowania potrzebujemy: 1 cebulę, 400 g pieczarek, 2 ziemniaki, łyżkę sosu sojowego, szczypiorek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, oliwę.

Posiekaną cebulę podsmażamy w dużym garnku na oliwie. Umyte i osuszone pieczarki siekamy w plasterki i dodajemy do cebuli, dusimy je do zrumienienia.

Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wyjmujemy przyprawy, a zupę miksujemy. Doprawiamy zupę solą i sosem sojowym, sokiem z cytryny i tymiankiem.

Podajemy z makaronem z cukinii i posiekanym szczypiorkiem. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy