Sekret idealnej pasty jajecznej? Gessler dodaje jeden składnik!
Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych, która przez wzgląd na swój główny składnik - jajka - z powodzeniem zagościć może na wielkanocnym stole. Choć przepis na nią jest prosty i łatwo dostępny, to jednak nie zawsze smakuje ona tak samo. My mamy dla was propozycję od samej Magdy Gessler - jej pasta jajeczna na pewno was zaskoczy!
Pasta jajeczna to rodzaj smarowidła na kanapkę, którego głównym składnikiem są ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Pastę jajeczną jemy przez cały rok, ale to właśnie w okolicach Świąt Wielkanocnych cieszy się ona największą popularnością i w wielu domach jest jednym z głównych dań wielkanocnego śniadania. Nic dziwnego, jajka to przecież świąteczny symbol odrodzenia i nowego początku, mający przynosić powodzenie i szczęście.
Pasta jajeczna nie jest skomplikowana w przygotowaniu i w sieci znajdziemy mnóstwo przepisów, które różnią się od siebie dosłownie detalami. Ponieważ jednak diabeł tkwi w szczegółach, to warto przyjrzeć się przepisowi od słynnej restauratorki, która dodaje do pasty jajecznej sekretny składnik!
Zobacz również: Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej!
Za idealną pastą jajeczną stoją wysokiej jakości składniki. Powinniśmy więc upewnić się, że nasze jajka pochodzą od szczęśliwych kur, a tę gwarancję da nam tylko zakup jaj ekologicznych. Wystrzegajmy się popularnych "trójek", czyli jaj klatkowych, za produkcją których stoi ogromne cierpienie udręczonych kur.
Magda Gessler znana jest z tego, że przywiązuje dużą wagę do jakości i zawsze stara się sięgać po sprawdzone produkty - to zapewne sekret jej sukcesu i wyjątkowego smaku dań. Jej pasta jajeczna pozytywnie was zaskoczy!
Przepis na pastę jajeczną według Magdy Gessler
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, a w czasie, kiedy się gotują, siekamy świeże zioła. Gotowe jajka studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy je z majonezem, musztardą, masłem i przyprawami.
- Do pasty dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Za wyrazisty smak pasty odpowiada oczywiście curry, ale jeśli chcemy, możemy zastąpić tę przyprawę np. kurkumą. Ma ona nie tylko działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, ale także odtruwające, a święta sprzyjają przecież przejedzeniu i problemom żołądkowym.
***
Zobacz również:
Jak wybrać zdrowy majonez? Bosacka radzi!