Magda Gessler dodaje jeden kluczowy składnik do pasty jajecznej. To sekret jej smaku

Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych, która przez wzgląd na swój główny składnik - jajka - z powodzeniem zagościć może na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Choć przepis na nią jest prosty i łatwo dostępny, to jednak nie zawsze smakuje ona tak samo. Magda Gessler dodaje na przykład jeden kluczowy składnik. Sprawdźcie przepis.

Sprawdź przepis na pastę jajeczną według Magdy Gessler
Sprawdź przepis na pastę jajeczną według Magdy GesslerKurnikowskiAKPA

Pasta jajeczna nie tylko na wielkanocnym stole

Pasta jajeczna to rodzaj smarowidła na kanapkę, którego głównym składnikiem są ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Pastę jajeczną jemy przez cały rok, ale to właśnie w okolicach Świąt Wielkanocnych cieszy się ona największą popularnością i w wielu domach jest jednym z głównych dań wielkanocnego śniadania. Nic dziwnego, jajka to przecież świąteczny symbol odrodzenia i nowego początku, mający przynosić powodzenie i szczęście.

Pasta jajeczna nie jest skomplikowana w przygotowaniu i w sieci znajdziemy mnóstwo przepisów, które różnią się od siebie dosłownie detalami. Ponieważ jednak diabeł tkwi w szczegółach, to warto przyjrzeć się przepisowi od słynnej restauratorki, która dodaje do pasty jajecznej sekretny składnik!

Pasta jajeczna od Magdy Gessler. Sekretem jest ten skłanik

Ze świeżym pieczywem pasta jajeczna smakuje najlepiej!
Ze świeżym pieczywem pasta jajeczna smakuje najlepiej!123RF/PICSEL

Za idealną pastą jajeczną stoją wysokiej jakości składniki. Powinniśmy więc upewnić się, że nasze jajka pochodzą od szczęśliwych kur, a tę gwarancję da nam tylko zakup jaj ekologicznych. Wystrzegajmy się popularnych "trójek", czyli jaj klatkowych, za produkcją których stoi ogromne cierpienie udręczonych kur. 

Magda Gessler znana jest z tego, że przywiązuje dużą wagę do jakości i zawsze stara się sięgać po sprawdzone produkty - to zapewne sekret jej sukcesu i wyjątkowego smaku dań. Jej pasta jajeczna pozytywnie was zaskoczy!

Przepis na pastę jajeczną według Magdy Gessler

Przygotowanie pasty jajecznej:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a w czasie, kiedy się gotują, siekamy świeże zioła. 
  2. Gotowe jajka studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  3. Następnie łączymy je z majonezem, musztardą, masłem i przyprawami. 
  4. Do pasty dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. 
  5. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Za wyrazisty smak pasty odpowiada oczywiście curry, ale jeśli chcemy, możemy zastąpić tę przyprawę kurkumą. Ma ona nie tylko działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, ale także odtruwające, a święta sprzyjają przecież przejedzeniu i problemom żołądkowym.

***

Święta wielkanocne na świecie. Fajerwerki i maski upiorówInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas