Reklama

Reklama

Sekret idealnej pasty jajecznej? Gessler dodaje jeden składnik!

Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych, która przez wzgląd na swój główny składnik - jajka - z powodzeniem zagościć może na wielkanocnym stole. Choć przepis na nią jest prosty i łatwo dostępny, to jednak nie zawsze smakuje ona tak samo. My mamy dla was propozycję od samej Magdy Gessler - jej pasta jajeczna na pewno was zaskoczy!

Pasta jajeczna to rodzaj smarowidła na kanapkę, którego głównym składnikiem są ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Pastę jajeczną jemy przez cały rok, ale to właśnie w okolicach Świąt Wielkanocnych cieszy się ona największą popularnością i w wielu domach jest jednym z głównych dań wielkanocnego śniadania. Nic dziwnego, jajka to przecież świąteczny symbol odrodzenia i nowego początku, mający przynosić powodzenie i szczęście. 

Pasta jajeczna nie jest skomplikowana w przygotowaniu i w sieci znajdziemy mnóstwo przepisów, które różnią się od siebie dosłownie detalami. Ponieważ jednak diabeł tkwi w szczegółach, to warto przyjrzeć się przepisowi od słynnej restauratorki, która dodaje do pasty jajecznej sekretny składnik! 

Zobacz również: Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej!

Reklama

Pasta jajeczna od Magdy Gessler. Sekretem jest ten skłanik

Za idealną pastą jajeczną stoją wysokiej jakości składniki. Powinniśmy więc upewnić się, że nasze jajka pochodzą od szczęśliwych kur, a tę gwarancję da nam tylko zakup jaj ekologicznych. Wystrzegajmy się popularnych "trójek", czyli jaj klatkowych, za produkcją których stoi ogromne cierpienie udręczonych kur. 

Magda Gessler znana jest z tego, że przywiązuje dużą wagę do jakości i zawsze stara się sięgać po sprawdzone produkty - to zapewne sekret jej sukcesu i wyjątkowego smaku dań. Jej pasta jajeczna pozytywnie was zaskoczy! 

Przepis na pastę jajeczną według Magdy Gessler

Składniki

  • 4 jaja
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • 1 pęczek koperku
  • trochę szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

- Jajka gotujemy na twardo, a w czasie, kiedy się gotują, siekamy świeże zioła. Gotowe jajka studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy je z majonezem, musztardą, masłem i przyprawami. 

- Do pasty dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Za wyrazisty smak pasty odpowiada oczywiście curry, ale jeśli chcemy, możemy zastąpić tę przyprawę np. kurkumą. Ma ona nie tylko działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, ale także odtruwające, a święta sprzyjają przecież przejedzeniu i problemom żołądkowym. 

***

Zobacz również:

Jak wybrać zdrowy majonez? Bosacka radzi!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy