Czym może skutkować zjedzenie dyni? Wymioty i biegunka to nie wszystko

Miąższ dyni jest delikatnie orzechowy w smaku. Idealnie nada się do zup typu krem
Miąższ dyni jest delikatnie orzechowy w smaku. Idealnie nada się do zup typu kremCanva ProINTERIA.PL

Czy dynie są zdrowe?

  • są źródłem błonnika pokarmowego i białka
  • są bogactwem witamin: A, C i E, a także minerałów: wapnia, magnezu, selenu, potasy, cynku
  • zawierają kwas foliowy i niacynę
  • ponadto dynie są niskokaloryczne, zbawiennie działają na układ trawienny, a ich pestki w większości składają się z tłuszczy bogatych w cenne fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe

Kto nie powinien jeść dyni?

  • mają zbyt wysoki poziom potasu - powinny one unikać wszystkich warzyw i owoców bogatych w potas, w tym dyń. 100 g dyni to aż 340 mg tego minerału, a jednorazowa porcja może sięgać nawet 500 g
  • konieczność stosowania diety ubogopotasowej, a tym samym rezygnacji ze spożycia dyń dotyczy osób z niewydolnością nerek, które nie mogą wydajnie usuwać tego pierwiastka z organizmu
  • przyjmują leki na bazie litu - dynia może mieć łagodne działanie diuretyczne i obniżać tempo wydalania litu z organizmu, co może prowadzić do groźnych poziomów litu w ciele. Pacjenci, którzy przyjmują takie leki nie powinny więc objadać się dyniami
  • mają alergię na dynię - uczulenie na dynię może objawiać się np. wysypką, katarem siennym, puchnięciem jamy ustnej, uczuciem gorąca po zjedzeniu tego warzywa
  • osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność - przeciwskazania w tym przypadku dotyczą jedynie deserów i soków na bazie dyni, a nie samych warzyw

Nie jedz dyni, jeśli ma taki smak

Dynia to warzywo bogate w potas. Z jej jedzeniem powinny uważać osoby mające problemy z nerkami
Dynia to warzywo bogate w potas. Z jej jedzeniem powinny uważać osoby mające problemy z nerkami Canva ProINTERIA.PL

Czy dynie można jeść codziennie?

zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?