Czyści jelita jak miotełka, pomaga zmniejszyć stan zapalny. Jedz w sezonie

W jaki sposób wykorzystać potencjał szczawiu?
W jaki sposób wykorzystać potencjał szczawiu?123RF/PICSEL
  • Uważa się, że szczaw ma działanie oczyszczające i odżywiające organizm. Z tego względu poleca się jego stosowanie w okresie wiosennym do dietetycznych detoksów, prowadzonych pod okiem specjalisty.
  • Wysoka zawartość potasu w szczawiu może obniżać ciśnienie krwi u osób zmagających się z nadciśnieniem.
  • Wyciąg pozyskiwany z liści szczawiu działa antybakteryjnie i ma działanie zwalczające laseczkę sienną oraz gronkowca złocistego.

Jak wygląda i gdzie występuje szczaw?

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne rośliny

    Szczaw to bogate źródło witamin i minerałów
    Szczaw to bogate źródło witamin i minerałów123RF/PICSEL
    • witamina C,
    • witamina A,
    • witaminy z grupy B,
    • żelazo,
    • cynk,
    • wapń,
    • fosfor,
    • potas,
    • magnez,
    • beta-karoten.

    Szczaw smażony do słoika - przepis

    • 3 duże garście świeżych liści szczawiu
    • 2 łyżki stołowe masła
    • szczypta soli do smaku
    1. Szczaw dokładnie przebrać, a następnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na tym etapie można także odciąć ogonki, jednak w przypadku młodych listków są one miękkie i dość cienkie, dlatego nie powinny przeszkadzać w jedzeniu.
    2. Tak przygotowaną roślinę siekamy na nieco mniejsze kawałki. Nie musimy poświęcać czasu na zbyt drobne szatkowanie - podczas obróbki termicznej ich wielkość zdąży się zredukować.
    3. Na dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szczaw. Blanszujemy przez kilka minut, do momentu aż listki zmienią kolor na ciemnozielony. Pod koniec delikatnie doprawiamy je solą do smaku.
    4. Gorący szczaw przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
    5. Gotowe przetwory przechowujemy w spiżarni lub innym chłodnym pomieszczeniu. Doskonale sprawdzi się w zimie, a także jako baza do zup i sosów. Smacznego!

    Do czego wykorzystać szczaw w kuchni?

    Świeży szczaw wykorzystamy do przygotowania zupy szczawiowej
    Świeży szczaw wykorzystamy do przygotowania zupy szczawiowej123RF/PICSEL

    Alergie i przeciwwskazania do spożycia

    Pesto ze szczawiuInteria KulinariaInteria Kulinaria