Daktylowa pychotka w sosie
Pyszny i lekki deser, który zachwyca smakiem. Miłośnicy ciast owocowych będą zachwyceni.

Składniki
- 30 dag owoców: malin, borówek, porzeczek
- 5 brzoskwiń
- po 6 łyżek mąki pszennej tortowej i ziemniaczanej
- 8 daktyli bez pestek
- 4 jajka
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
Daktyle zmiksuj na gładką masę. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąki przesiej razem z sodą. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Foremkę z kominem nasmaruj dokładnie masłem i wysyp bułką tartą. Białka ubij na pianę. Masło zmiksuj z solą. Nadal miksując, dodaj żółtko, ucieraj minutę. Tak samo dodaj kolejne 3 żółtka. Na końcu domieszaj masę daktylową, mąkę oraz pianę ubitą z białek. Ciasto przełóż do przygotowanej. Piecz około godziny, do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw, by ostygła. Brzoskwinie obierz, usuń pestki. Miąższ zmiksuj na gładko w blenderze. Przelej do rondelka, mocno podgrzej na małym ogniu. Zdejmij z palnika. W musie rozpuść galaretkę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, ostudź. Mieszane drobne owoce oczyść, opłucz, delikatnie osusz. Tężejącym sosem polej zimne ciasto. Obłóż owocami. Do czasu podania trzymaj w lodówce.