Danie główne, dodatek do kanapki i deser. W tych przepisach króluje młoda cukinia

Chrupiące placki, aromatyczne leczo, parująca tarta na kruchym spodzie, a nawet słodkie babeczki. Do przygotowania tych oraz innych dań możemy wykorzystać odpowiednio dojrzałą, ale wciąż młodą cukinię. Warzywo doskonale zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na potas, magnez, żelazo, witaminę C czy witaminy z grupy B. Choć w sezonie nadaje się do zjadania na surowo, warto w pełni sprawdzić jej potencjał.

Zapiekanka makaronowa z cukinią sprawdzi się jako danie na kilka dni
Zapiekanka makaronowa z cukinią sprawdzi się jako danie na kilka dni123RF/PICSEL

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Pożywne i szybkie obiady znakomicie sprawdzają się zwłaszcza w zabiegane dni, kiedy nie wiem, w co włożyć ręce. Latem warto wykorzystywać w przepisach sezonowe owoce i warzywa, które o tej porze roku smakują zdecydowanie najlepiej. Wakacyjnym hitem kulinarnym jest delikatna cukinia, którą w prosty sposób połączymy z makaronem, szybą zalewą i sporą porcją żółtego sera. Efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.

Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu penne
  • 200 g szynki gotowanej
  • 250 ml mleka
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z cukinią

  1. Zaczynamy od napełnienia garnka wodą, a następnie wrzucamy makaron penne i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do zapiekanki najlepiej sprawdzi się przygotowany al dente.
  2. Po ugotowaniu makaronu przechodzimy do przygotowania pozostałych składników. Szynkę kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z umytą i osuszoną papryką oraz cukinią.
  3. Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy na porcji rozgrzanej oliwy. Po chwili dodajemy szynkę oraz warzywa i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jedno jajko. Po wymieszaniu dodajemy ugotowany makaron, szynkę oraz warzywa.
  5. Całość umieszczamy w dobrze naoliwionej brytfance lub naczyniu żaroodpornym, a wierzch obficie zasypujemy tartym żółtym serem.
  6. Zapiekankę makaronową z cukinią pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  7. Danie jest gotowe, kiedy ser całkowicie się rozpuści i ładnie przyrumieni. Zapiekankę makaronową z cukinią najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!

Warzywny pasztet z cukinii na kanapki

Serki, szynki, pasty warzywne lub słodkie dżemy to popularne dodatki do kanapek. Zjadane codziennie w szybkim tempie mogą się znudzić. Osobom, które poszukują nowych smaków i ciekawych smarowideł do chleba, polecamy rozpływający się w ustach pasztet z cukinii. To smakowite urozmaicenie codziennego menu, które możemy podać także w mniej tradycyjnej formie. Doskonale sprawdzi się solo, w towarzystwie domowego sosu ziołowego lub czosnkowego.

Pasztet z cukinii to obowiązkowy punkt menu miłośników tego warzywa
Pasztet z cukinii to obowiązkowy punkt menu miłośników tego warzywa123RF/PICSEL

Składniki na warzywny pasztet z cukinii

  • 3 duże cukinie
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie warzywnego pasztetu z cukinii

  1. Marchewkę i cukinię dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach do dwóch osobnych misek.
  2. Cukinię porządnie solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie odlewamy zebrany na dnie miski płyn.
  3. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  4. Po usmażeniu studzimy czosnek i cebulę, a następnie dodajemy do startej cukinii razem z żółtkami jajek, kaszą manną, ziołami, marchewką, olejem i pieprzem.
  5. Po dokładnym wymieszaniu masy przechodzimy do ubicia białek na sztywną pianę. Gotową delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  6. Surową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez godzinę.
  7. Gotowy pasztet z cukinii to smakowite danie sezonowe, które doskonale zastępuje serki i wędliny i pasuje do świeżego pieczywa. Smacznego!

Cytrynowe ciasto z cukinii

Najpopularniejszym wypiekiem, w którym główną rolę gra warzywo, jest ciasto marchewkowe. Idealnie miękkie i wilgotne, pełne orzechów i przypraw. Okazuje się, że popularny przysmak może zyskać silną konkurencję. Mowa o intensywnie cytrynowym cieście na bazie młodej cukinii. Deser przygotujemy bez użycia miksera lub robota kuchennego. Wystarczy łyżka lub widelec do wymieszania wszystkich składników. Gotowy rarytas warto polać domowym lukrem lub szczodrze oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na cytrynowe ciasto z cukinii

  • 2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie cytrynowego ciasta z cukinii

  1. Na początku przygotowujemy dwie miski. Do jednej dodajemy mąkę, sól, sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  2. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, olej, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy mokre składniki do suchych i na sam koniec wrzucamy tartą cukinię.
  3. Gotowa masa powinna być dość gęsta i zbita. Surowe ciasto wlewamy do dwóch keksówek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 60-65 minut.
  4. Jeśli zauważymy, że wierzchy ciast zbyt mocno się przypiekają, możemy zabezpieczyć je folią aluminiową.
  5. Gotowe wypieki pozostawiamy do wystudzenia na ok. 15-20 minut, a następnie wyciągamy z foremek i pozostawiamy do wystygnięcia na kratce.
  6. Ciasta cytrynowe z cukinii możemy polać domowym lukrem i udekorować skórką z cytryny lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Szybki przepis na zupę z soczewicyInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas