Danie główne, dodatek do kanapki i deser. W tych przepisach króluje młoda cukinia

Zapiekanka makaronowa z cukinią sprawdzi się jako danie na kilka dni
Zapiekanka makaronowa z cukinią sprawdzi się jako danie na kilka dni123RF/PICSEL

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Zobacz również:

    • 1 duża cukinia
    • 1 czerwona papryka
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 250 g makaronu penne
    • 200 g szynki gotowanej
    • 250 ml mleka
    • 100 g twardego sera żółtego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oliwy
    1. Zaczynamy od napełnienia garnka wodą, a następnie wrzucamy makaron penne i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do zapiekanki najlepiej sprawdzi się przygotowany al dente.
    2. Po ugotowaniu makaronu przechodzimy do przygotowania pozostałych składników. Szynkę kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z umytą i osuszoną papryką oraz cukinią.
    3. Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy na porcji rozgrzanej oliwy. Po chwili dodajemy szynkę oraz warzywa i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
    4. Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jedno jajko. Po wymieszaniu dodajemy ugotowany makaron, szynkę oraz warzywa.
    5. Całość umieszczamy w dobrze naoliwionej brytfance lub naczyniu żaroodpornym, a wierzch obficie zasypujemy tartym żółtym serem.
    6. Zapiekankę makaronową z cukinią pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
    7. Danie jest gotowe, kiedy ser całkowicie się rozpuści i ładnie przyrumieni. Zapiekankę makaronową z cukinią najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!

    Warzywny pasztet z cukinii na kanapki

    Pasztet z cukinii to obowiązkowy punkt menu miłośników tego warzywa
    Pasztet z cukinii to obowiązkowy punkt menu miłośników tego warzywa123RF/PICSEL
    • 3 duże cukinie
    • 2 marchewki
    • 3 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 1,5 szklanki kaszy manny
    • 3 jajka
    • ½ szklanki oleju
    • 1 łyżka tymianku
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    1. Marchewkę i cukinię dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach do dwóch osobnych misek.
    2. Cukinię porządnie solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie odlewamy zebrany na dnie miski płyn.
    3. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
    4. Po usmażeniu studzimy czosnek i cebulę, a następnie dodajemy do startej cukinii razem z żółtkami jajek, kaszą manną, ziołami, marchewką, olejem i pieprzem.
    5. Po dokładnym wymieszaniu masy przechodzimy do ubicia białek na sztywną pianę. Gotową delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
    6. Surową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez godzinę.
    7. Gotowy pasztet z cukinii to smakowite danie sezonowe, które doskonale zastępuje serki i wędliny i pasuje do świeżego pieczywa. Smacznego!

    Cytrynowe ciasto z cukinii

    • 2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 szklanka oleju
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • skórka starta z dwóch cytryn
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki cukru
    1. Na początku przygotowujemy dwie miski. Do jednej dodajemy mąkę, sól, sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    2. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, olej, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy mokre składniki do suchych i na sam koniec wrzucamy tartą cukinię.
    3. Gotowa masa powinna być dość gęsta i zbita. Surowe ciasto wlewamy do dwóch keksówek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 60-65 minut.
    4. Jeśli zauważymy, że wierzchy ciast zbyt mocno się przypiekają, możemy zabezpieczyć je folią aluminiową.
    5. Gotowe wypieki pozostawiamy do wystudzenia na ok. 15-20 minut, a następnie wyciągamy z foremek i pozostawiamy do wystygnięcia na kratce.
    6. Ciasta cytrynowe z cukinii możemy polać domowym lukrem i udekorować skórką z cytryny lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
    Szybki przepis na zupę z soczewicyInteria KulinariaInteria Kulinaria