Napełniam słoiki smakowitymi warzywami i pasteryzuję. Zimą zajadam dobrze podgrzane

Jak przygotować smakowite leczo do słoików na zimę?
Jak przygotować smakowite leczo do słoików na zimę?123RF/PICSEL

Czy można zrobić leczo na zimę?

Zobacz również:

    • 2 kg różnokolorowej papryki
    • 2 kg mięsistych pomidorów
    • 2 kg cukinii
    • 2-3 duże cebule
    • 2 łyżki słodkiej papryki
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • 1 łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki
    • sól i pieprz
    • olej roślinny

    Przygotowanie leczo do słoików

    Leczo to przykład dania, które z powodzeniem zawekujemy na zimę
    Leczo to przykład dania, które z powodzeniem zawekujemy na zimę123RF/PICSEL
    1. Cebulę odkładamy na bok, a wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy na paski, a z pomidorów wycinamy korzonki i kroimy w kostkę.
    2. Umytą cukinię kroimy w kostkę, a obraną cebulę w półplasterki. Do dużego garnka wlewamy porcję oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
    3. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy paprykę, cukinię oraz pomidory. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
    4. Pamiętajmy, by co kilka minut mieszać zawartość garnka. W ten sposób unikniemy przywierania składników oraz ich przypalenia.
    5. Kiedy pomidory całkowicie się rozpadną i stworzą gęsty sos, zabieramy się za doprawianie. W garnku ląduje majeranek, słodka papryka, ostra lub wędzona papryka, a także sól i pieprz.
    6. Po porządnym wymieszaniu pozostawiamy leczo na kuchence jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gorące leczo warzywne przekładamy do czystych oraz wyparzonych słoików.
    7. Gotowe słoiki z leczo możemy zapasteryzować w garnku lub włożyć do piekarnika. Tak zabezpieczone przetwory nadają się do schowania.

    Jak długo i gdzie można przechowywać leczo w słoikach?

    „Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat