Napełniam słoiki smakowitymi warzywami i pasteryzuję. Zimą zajadam dobrze podgrzane

Spiżarnia pękająca w szwach od dobroci ukrytych w słoikach to prawdziwy skarb. Bez konieczności wychodzenia do sklepu mamy dostęp do gęstych soków, aromatycznych dżemów, słodkich konfitur czy wytrawnych dań obiadowych. Część z nich wystarczy tylko wrzucić do garnka, podgrzać przez kilka minut i zajadać ze smakiem. Lato to doskonały moment na przygotowanie sycącego leczo, po które chętnie sięgniemy zimą, by rozgrzać zziębnięty organizm.

Jak przygotować smakowite leczo do słoików na zimę?
Jak przygotować smakowite leczo do słoików na zimę?123RF/PICSEL

Czy można zrobić leczo na zimę?

W każdym domu doskonale znane potrawy smakują nieco inaczej. Ma to związek z jakością oraz ilością używanych składników, specyficznym sposobem doprawiania czy przekazywanymi z pokolenia na pokolenie tradycjami. Nie inaczej jest z leczo. Jedni nie wyobrażają sobie dania bez porcji mięsa, inni preferują wersję z samymi warzywami. Poniżej przedstawiamy przepis na wyjątkowo sycące i smakowite leczo w wersji wegetariańskiej, które idealnie nadaje się do zawekowania w słoikach na zimę.

Składniki na leczo

  • 2 kg różnokolorowej papryki
  • 2 kg mięsistych pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 2-3 duże cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • olej roślinny

Przygotowanie leczo do słoików

Leczo to przykład dania, które z powodzeniem zawekujemy na zimę
Leczo to przykład dania, które z powodzeniem zawekujemy na zimę123RF/PICSEL
  1. Cebulę odkładamy na bok, a wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy na paski, a z pomidorów wycinamy korzonki i kroimy w kostkę.
  2. Umytą cukinię kroimy w kostkę, a obraną cebulę w półplasterki. Do dużego garnka wlewamy porcję oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
  3. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy paprykę, cukinię oraz pomidory. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
  4. Pamiętajmy, by co kilka minut mieszać zawartość garnka. W ten sposób unikniemy przywierania składników oraz ich przypalenia.
  5. Kiedy pomidory całkowicie się rozpadną i stworzą gęsty sos, zabieramy się za doprawianie. W garnku ląduje majeranek, słodka papryka, ostra lub wędzona papryka, a także sól i pieprz.
  6. Po porządnym wymieszaniu pozostawiamy leczo na kuchence jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gorące leczo warzywne przekładamy do czystych oraz wyparzonych słoików.
  7. Gotowe słoiki z leczo możemy zapasteryzować w garnku lub włożyć do piekarnika. Tak zabezpieczone przetwory nadają się do schowania.

Jak długo i gdzie można przechowywać leczo w słoikach?

Dobrze zapasteryzowane leczo warzywne w słoikach możemy przechowywać nawet przez kilka kolejnych sezonów. Ze smakiem zjemy je zwłaszcza zimą, kiedy o wiele trudniej dostać świeże i warzywa. Jeśli chcemy mieć pewność, że przetwór zachowa wspaniały smak i wartości odżywcze, a dodatkowo nie będzie groziło mu zepsucie, wstawmy go do chłodnego oraz ciemnego pomieszczenia. Świetnie sprawdzi się rzadko odwiedzana piwnica, specjalna spiżarnia, a także wolny kąt w garażu. Zadbajmy także o to, by słoiki z leczo nie były narażone na nagłe zmiany temperatury.

„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas