Delikatne roladki z łososia

Doskonałe na przystawkę.

Roladki z łososia
Roladki z łososia123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g łososia wędzonego na zimno (w plastrach)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z limonki (plus cząstki do podania)
  • 2 awokado
  • 2 łyżeczki listków kolendry
  • Czerwona cebula
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • rzeżucha lub rukola do dekoracji

Przygotowanie:

1. Zalej żelatynę w szklance połową soku z limonki. Wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna dokładnie się rozpuści.

2. Obierz awokado, rozgnieć widelcem i wymieszaj z resztą soku. Dodaj posiekane cebulę i kolendrę oraz śmietanę. Wymieszaj z żelatyną.

3. Rozłóż arkusz folii, a na niej połowę plastrów łososia, tak aby zachodziły na siebie i utworzyły prostokąt. Posmaruj połową masy, po czym ostrożnie zawiń łososia i okręć folią. Zrób tak samo drugą roladę. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Tuż przed podaniem pokrój, udekoruj rzeżuchą i cząstkami limonki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas