Delikatne roladki z łososia
Doskonałe na przystawkę.
Składniki:
- 500 g łososia wędzonego na zimno (w plastrach)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z limonki (plus cząstki do podania)
- 2 awokado
- 2 łyżeczki listków kolendry
- Czerwona cebula
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- rzeżucha lub rukola do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zalej żelatynę w szklance połową soku z limonki. Wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna dokładnie się rozpuści.
2. Obierz awokado, rozgnieć widelcem i wymieszaj z resztą soku. Dodaj posiekane cebulę i kolendrę oraz śmietanę. Wymieszaj z żelatyną.
3. Rozłóż arkusz folii, a na niej połowę plastrów łososia, tak aby zachodziły na siebie i utworzyły prostokąt. Posmaruj połową masy, po czym ostrożnie zawiń łososia i okręć folią. Zrób tak samo drugą roladę. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Tuż przed podaniem pokrój, udekoruj rzeżuchą i cząstkami limonki.