Delikatny pasztet cielęcy
Oto przepis na pyszny, delikatny pasztet. Część cielęciny można zastąpić ugotowaną i zmieloną czarną lub czerwoną fasolą – pasztet będzie jeszcze zdrowszy.
Składniki na 4-6 porcji:
- 60 dag cielęciny
- po 10 dag cebuli, pieczarek i bułki tartej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- 200 ml bulionu
- 2 jajka
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
1. Cielęcinę drobno pokroić, podsmażyć na oleju z pieczarkami i cebulą, zalać rosołem i dusić do miękkości. Dodać bułkę tartą i jogurt, przestudzić, zemleć.
2. Masę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem1/3 masy połączyć z posiekaną natką i ugotowaną, pokrojoną marchewką. Tę masę rozsmarować na spodzie i brzegach (do wysokości około 1,5 cm) formy, na nią wyłożyć pozostałą masę.
3. Przykryć folią, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować w piekarniku w temperaturze 225°C około godzinę.