Deruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane. Jak je przygotować?

Deruny należą do grona najpopularniejszych ukraińskich dań. To placki ziemniaczane, które od polskiej wersji różnią się nieco sposobem podania. Dość często usmażone placki układa się warstwami w glinianym garnku, a następnie zapieka ze śmietaną. Jak dokładnie przygotować deruny?

article cover
123RF/PICSEL

Czym charakteryzuje się kuchnia ukraińska?

Kuchnia ukraińska to połączenie wielu innych kultur. W potrawach można znaleźć zarówno smaki pochodzące z kuchni polskiej, tatarskiej, żydowskiej, jak i litewskiej i rumuńskiej.

Charakterystyczne są m.in. dania tłuste, mączne, pełne pieczywa oraz kasz. Istotną rolę odgrywają także ryby i mięso zwłaszcza wieprzowina, wołowina, baranina oraz drób. Kuchnia ukraińska charakteryzuje się zróżnicowaniem regionalnym.

Klasycznym daniem w Ukrainie jest przede wszystkim barszcz ukraiński i solanka ukraińska, ale do najpopularniejszych potraw należą także m.in. tradycyjne pierogi warenyki, syrnyky, czyli racuszki serowe z rodzynkami oraz deruny.

Jak przygotować ukraińskie deruny?

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. By je przygotować, potrzeba takich samych składników jak w przypadku polskiej wersji tego dania.

By przygotować deruny, najpierw należy na tarce o małych oczkach zetrzeć wcześniej obrane ziemniaki. Po odsączeniu wody dodajemy do nich startą cebulę, jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

W Polsce placki ziemniaczane są podawane z kleksem kwaśnej śmietany, natomiast w Ukrainie dość często usmażone deruny smaruje się śmietaną i twarogiem, układa warstwami w glinianym garnku i zapieka w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut. Ser można również zastąpić grzybami duszonymi w śmietanie.

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas