Deser jogurtowy

By ucieszyć rodzinę, wystarczy odrobina kulinarnej fantazji, a tej Ci przecież nie brakuje.

Deser jogurtowy
Deser jogurtowy Picsel123RF/PICSEL

Składniki dla 3 osób:

  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
  • małe opakowanie śmietany 36 proc.
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 3 banany
  • 2 jabłka
  • 30 dag prażonych płatków owsianych

Sposób przygotowania: 

1. Zagotuj 450 ml wody, wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź, wstaw do lodówki na pół godziny. Banany i jabłka obierz, pokrój w cienkie półplasterki.

2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj jogurt, ubij. Do szklanek wlej jogurt ze śmietaną. Do tężejącej galaretki dodaj owoce, wymieszaj, nakładaj na warstwę jogurtu. Posyp pokruszonymi płatkami, nałóż drugą porcję jogurtu ze śmietaną. Chłodź przez godzinę w lodówce. Dekoruj miętą.

Czas przygotowania: około godziny

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas