Deser jogurtowy
By ucieszyć rodzinę, wystarczy odrobina kulinarnej fantazji, a tej Ci przecież nie brakuje.
Składniki dla 3 osób:
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
- małe opakowanie śmietany 36 proc.
- 3 łyżeczki cukru pudru
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 3 banany
- 2 jabłka
- 30 dag prażonych płatków owsianych
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 450 ml wody, wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź, wstaw do lodówki na pół godziny. Banany i jabłka obierz, pokrój w cienkie półplasterki.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj jogurt, ubij. Do szklanek wlej jogurt ze śmietaną. Do tężejącej galaretki dodaj owoce, wymieszaj, nakładaj na warstwę jogurtu. Posyp pokruszonymi płatkami, nałóż drugą porcję jogurtu ze śmietaną. Chłodź przez godzinę w lodówce. Dekoruj miętą.
Czas przygotowania: około godziny