Desery z liściem laurowym - sprawdzone przepisy
Liście laurowe są szeroko stosowane w polskiej kuchni, służą głównie przyprawianiu dań wytrawnych, nadając im charakterystyczny posmak. Zupy, sosy, bigosy bez tej przyprawy są mniej charakterne. Jednak liście laurowe sprawdzą się także w deserach – nadając im oryginalną, lekko korzenną nutę. Sprawdziliśmy, jak smakują i mamy dla was przepisy. Koniecznie wypróbujcie nasze pomysły na desery z tym nieoczywistym dodatkiem.
Krem z liściem laurowym
Liść laurowy dzięki suszeniu zyskuje szczególny aromat, który, jak każda suszona roślina, oddaje podczas podgrzewania w płynie. Tak działa również rozmaryn czy lawenda. Krem z liściem laurowym jest prosty do przygotowania i będzie doskonałym i oryginalnym deserem.
Krem z liściem laurowym - składniki na 6 porcji:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 200 g białej czekolady
- 3 liście laurowe
- świeże maliny do podania
Krem z liściem laurowym - opis wykonania
Śmietankę podgrzewać z liściem laurowym około 5 minut, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę, poczekać aż się rozpuści, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Ze schłodzonej masy wyjąć liście laurowe, krem ubić na sztywno za pomocą miksera, przełożyć do pucharków, udekorować malinami i natychmiast podawać lub przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Laurowa panna cotta z wiśniami
Panna cotta, czyli po prostu gotowana śmietana to znany i lubiany włoski deser. Liść laurowy nada jej oryginalnego charakteru, który podkreśli domowa frużelina z wiśni. Z taką panna cottą doskonale skomponują się także inne kwaśne dodatki.
Laurowa panna cotta z wiśniami - składniki na 4 porcje:
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru
- 3 liście laurowe
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 g mrożonych wiśni
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Laurowa panna cotta z wiśniami - opis wykonania:
Do żelatyny dodać 3 łyżki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Śmietankę zagotować z liściem laurowym, gotować 5 minut na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, wyłowić liście laurowe. Płyn przelać do pucharków, odstawić do lodówki do stężenia na minimum 6 godzin.
Gdy panna cotta się chłodzi, przygotować frużelinę z wiśni. Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać do rozmrożenia, dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się wiśni, mieszać energicznie do uzyskania frużeliny, odstawić.
Na schłodzoną panna cottę nakładać porcje frużeliny wiśniowej i natychmiast podawać.
Lody z liściem laurowym
Niecodzienne smaki lodów cieszą się coraz większą popularnością. Lody z dodatkiem bazylii, rozmarynu czy mięty mają już spore grono miłośników. Lody z dodatkiem lekko wyczuwalnym aromatem liścia laurowego będą ciekawą alternatywą wartą wypróbowania, jeśli lubicie oryginalne połączenia smakowe.
Lody z liściem laurowym - składniki na 8 porcji
- 350 ml mleka 3,2%
- 350 ml śmietanki 36%
- 4 liście laurowe
- 6 żółtek
- 150 g cukru
Lody z liściem laurowym - opis wykonania
Śmietankę wymieszać z mlekiem i liśćmi laurowymi, gotować około 5 minut, następnie odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać połowę ciepłego mleka, dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka z pozostałym mlekiem i śmietaną, podgrzać, aż lekko zgęstnieje (nie gotować), wyciągnąć liście laurowe. Masę przełożyć do pojemnika, zostawić do wystudzenia, następnie umieścić w zamrażalniku. Po 30-40 minutach wyciągnąć lody laurowe i zmiksować, aby nie powstawały kryształki lodu - czynność powtórzyć 4 razy. Gotowe lody laurowe przechowywać zamrożone maksymalnie 7 dni.