Diabelskie kotleciki

Składniki na 12 porcji. Czas: około 40 minut. Porcja: 560 kcal.

Diabelskie kotleciki przygotujesz z mięsa mielonego
Diabelskie kotleciki przygotujesz z mięsa mielonego©123RF/PICSEL

Cebulę obierz, poszatkuj. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz musztardę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Wyrób masę. Uformuj z niej 12 kotletów. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami wkładaj mięso. Smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony.

Mozzarellę osącz, pokrój w cienkie plasterki. Wytnij z nich 24 małe kółeczka. Osącz z zalewy czarne oliwki (bez pestek), pokrój w 24 plasterki.

Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj połówki papryk. Frytki upiecz wg przepisu na opakowaniu.

W kotleciki powtykaj patyczki do lodów. Każdy kotlet ozdób oczami z mozzarelli i oliwek, pomidorowymi noskami, ustami z żółtej papryki i różkami z żółtej papryki. Zrób włosy z rzeżuchy.

Patyczki do lodów przydadzą się do zrobienia zdrowego deseru. Kup małe opakowanie jogurtu. W znajdującą się na wierzchu folię wbij patyczek, a następnie całość zamroź. Po wyjęciu otrzymasz jogurtowe lody.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas