Dieta bezglutenowa: Cukinia z mięsem i kaszą jaglaną

Łatwy i prosty przepis na cukinię z mięsem dla alergicznych dzieci i nie tylko.

Pieczona cukinia z mięsem
Pieczona cukinia z mięsem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • Pietruszka
  • 2 pomidory
  • Koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Cukinie obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć środek z gniazdem nasiennym. Wymieszać kaszę, ryż, posiekaną i podsmażoną cebulę, mięso, jarzyny i przyprawy. Farszem napełnić połówki cukinii. Wierzch posmarować olejem. Pomidory pokroić w plasterki, obłożyć nimi oba wierzchy cukinii, posypać  przyprawami. Naczynie do zapiekania polać olejem i ułożyć połówki kabaczka. Na dno naczynia wsypać pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika, dodając odrobinę wody. Dusić około ½ godziny, dodać koncentrat pomidorowy dla koloru.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas