Dieta bezglutenowa: Cukinia z mięsem i kaszą jaglaną
Łatwy i prosty przepis na cukinię z mięsem dla alergicznych dzieci i nie tylko.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 marchew
- Pietruszka
- 2 pomidory
- Koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć środek z gniazdem nasiennym. Wymieszać kaszę, ryż, posiekaną i podsmażoną cebulę, mięso, jarzyny i przyprawy. Farszem napełnić połówki cukinii. Wierzch posmarować olejem. Pomidory pokroić w plasterki, obłożyć nimi oba wierzchy cukinii, posypać przyprawami. Naczynie do zapiekania polać olejem i ułożyć połówki kabaczka. Na dno naczynia wsypać pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika, dodając odrobinę wody. Dusić około ½ godziny, dodać koncentrat pomidorowy dla koloru.