Dieta bezglutenowa: Gulasz z indyka z marchewką
Proponujemy bezglutenowy przepis na gulasz z indyka z marchewką.
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- kg marchwi
- 2 cebule
- Kostka rosołowa
- Przyprawa uniwersalna do potraw
- Olej
- Sól
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 4 cm korzenia imbiru
- Maggi
- Koncentrat pomidorowy
- Pieprz
- Łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Filet płuczemy, kroimy na małe kosteczki, lekko podsmażamy na oleju. Do rondla nalewamy wody, wkładamy mięso i przyprawy, dusimy do miękkości. Marchew płuczemy, kroimy na wąskie krążki. Cebulę siekamy i lekko podsmażamy na maśle. Gdy mięso z indyka będzie prawie miękkie, dodajemy marchew i cebulę i nadal dusimy. Doprawiamy do smaku, podajemy z ziemniakami lub kluseczkami i surówką. Można dodać łyżkę słodkiej śmietanki do sosu.