W latach 90. mama gotowała ją przynajmniej raz w tygodniu. Doskonały przepis na zarzucajkę
Pożywna, zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu – taka właśnie jest zarzucajka. Pod tą charakterystyczną nazwą kryje się aromatyczna zupa, która wiele lat temu królowała na polskich stołach. Podpowiadamy, jak ją ugotować i na co zwrócić uwagę, by zajadał się nią nawet najbardziej wybredny niejadek.
Bazą zarzucajki jest kapusta kiszona i jej sok, ale nie powinniśmy mylić tej zupy z kapuśniakiem czy kwaśnicą. W przypadku zarzucajki kapusta kiszona jest najpierw podsmażana na rumiany kolor. Ponadto zupę można zabielać śmietaną lub dodawać tradycyjną zasmażkę.
Czytaj także: Dlaczego warto jeść kapuśniak?
Zupa zarzucajka - składniki
Do przygotowania zarzucajki potrzebujemy następujących składników:
- sześć ziemniaków,
- pół litra soku z kiszonej kapusty,
- 200 g kiszonej kapusty,
- dwie marchewki,
- jedna cebula,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- 100 g boczku,
- dwie łyżki masła,
- trzy ziarna pieprzu,
- ziele angielskie,
- sól.
Zupa zarzucajka - przepis
Przygotowanie zarzucajki rozpoczynamy od obrania ziemniaków, umycia ich i pokrojenia w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również cebulę. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziemniaki, marchew, cebulę, pieprz, ziele angielskie oraz sól.
Zawartość garnka musimy zagotować do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Następnie, gdy warzywa są już miękkie, do garnka wlewamy sok z kiszonej kapusty.
Warto wiedzieć: Powrót zupy rumfordzkiej na salony. Ogrzewa zziębnięty żołądek
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, by się zarumienił. Do boczku dodajemy kiszoną kapustę i również podsmażamy. Boczek i kapustę przekładamy do garnka z warzywami i całość gotujemy, doprawiając solą i pieprzem.
Czas na przygotowanie zasmażki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy dwie łyżki mąki. Podsmażamy dwie minuty, regularnie mieszając. Do zasmażki wlewamy kilka łyżek przygotowanej zupy i mieszamy aż powstanie gładka masa. Zasmażkę przelewamy do garnka i mieszamy. Gotowe!