Dlaczego czasem warto sięgnąć po ocet balsamiczny?

Ocet w naszej szerokości geograficznej kojarzy się z dodatkiem konserwującym żywność, ale także z naturalnym środkiem czystości. Co prawda, przygotowany na bazie spirytusu specyfik właśnie takimi właściwościami się charakteryzuje, to istnieje więcej odmian octu. Wśród nich można znaleźć - znany doskonale we Włoszech - ocet balsamiczny, który jest świetnym dodatkiem do żywności, ale także wykazuje się działaniem prozdrowotnym! Nie bez przyczyny ocet balsamiczny nazywany jest również "brunatnym złotem". Dlaczego warto po niego sięgnąć od czasu do czasu?

Ocet balsamiczny to produkt, który leżakuje nawet kilkanaście lat!
Ocet balsamiczny to produkt, który leżakuje nawet kilkanaście lat!123RF/PICSEL

Jak powstaje ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny - znany także jako 'balsamico' jest zaliczany do przypraw, które powstają z moszczu (czyli świeżego) soku winogronowego. Wyjątkowy smak i właściwości specyfiku to zasługa długotrwałego procesu produkcji. Ocet balsamiczny poddawany jest wieloletniemu dojrzewaniu oraz fermentacji w drewnianych beczkach. Ojczyzną przyprawy są Włochy i to właśnie dlatego najlepiej pasuje do dań śródziemnomorskich - nie tylko do tych wytrawnych, ale niekiedy również do deserów. Jak wygląda ocet balsamiczny? To brunatno-brązowa ciecz o bardzo wyrazistym, słodko-kwaśnym smaku.

Co można znaleźć w occie balsamicznym ?

Ocet balsamiczny jest produktem w stu procentach naturalnym, więc nie powinien zawierać zbędnych dodatków. Jeśli chcemy zakupić go w sklepie, warto dokładnie przyjrzeć się składowi - nie powinno być w nim barwników, konserwantów, karmelu czy polepszaczy. A jaki jest skład octu balsamicznego? To cukry, glicerol, kwas octowy, jabłkowy oraz etanol, który jest wynikiem naturalnej fermentacji. Choć skład octu balsamicznego nie jest pokaźny, to obfituje w wiele cennych dla zdrowia związków. To źródło kwasów octowych i polifenoli zaliczanych do antyoksydantów.

Zalety spożywania octu balsamicznego

Włosi ocet balsamiczny dodają nawet do owoców i deserów
Włosi ocet balsamiczny dodają nawet do owoców i deserów123RF/PICSEL

Jak wpływa na organizm kwas octowy? Już w XIV wieku był stosowany jako naturalne remedium na zatrucia pokarmowe. Dlatego jego spożycie jest polecane w drobnych dolegliwościach żołądkowych, takich jak niestrawność. Kwas octowy pobudza żołądek do wytwarzania soków, co usprawnia procesy metaboliczne: organizm lepiej radzi sobie także z trawieniem tłuszczów. Ponadto przypisuje mu się działanie normalizujące poziom ciśnienia tętniczego oraz hamowania skoków cukru. Zaś obecne w nim polifenole mogą hamować nadmierną produkcję cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.

Ocet balsamiczny jest również naturalnym kosmetykiem, który poprawi kondycję włosów, skóry i paznokci. Może ograniczyć proces powstawania trądziku, a właściwości antyseptyczne sprawiają, że balsamico ułatwia gojenie, sprzyja regeneracji tkanek, a także utrudnia tworzenie się blizn. Ocet balsamiczny może także oddziaływać korzystnie na włosy - ograniczyć ich wypadanie, wzmacniać oraz je nawilżać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas