Reklama

Reklama

​Dlaczego je się soczewicę w nowy rok?

Soczewica jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Odgrywa także ważną rolę w noworocznych przesądach. Włosi nie wyobrażają sobie sylwestra bez gulaszu z soczewicy.

Soczewica na Nowy Rok

Soczewica to małe, płaskie ziarna, które przypominają kształtem monety. Może występować w różnych kolorach w zależności od odmiany. Wśród noworocznych przesądów ma ona ważną rolę niezależnie od koloru. Z powodu swojego wyglądu jednak łączone jest z przesądem, iż zjedzenie soczewicy w Nowym Roku przyniesie dobrobyt materialny i finansowy. 

Z powodu tego ludowego wierzenia soczewicy nie może zbraknąć na włoskim stole. We Włoszech ziarna soczewicy są symbolem pieniędzy i dostatku. W sylwestrową noc jedną z obowiązkowych potraw jest lenticchie, czyli gulasz z soczewicy. Goście muszą zjeść chociażby odrobinę dania, by przyciągnąć do siebie bogactwo.

Właściwości soczewicy

Soczewica znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. To roślina strączkowa, która jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika. Jej spożycie polecane jest osobom walczącym z otyłością, anemią oraz wegetarianom, jako zamiennik mięsa. Jedzenie soczewicy pomoże: 

Reklama

  • Poprawić trawienie i usprawnić pracę jelit;
  • Zmniejszyć ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz anemii;
  • Wspierać skuteczne odchudzanie;
  • Regulować poziomu cukru we krwi;
  • Redukować poziom cholesterolu i trójglicerydów;
  • Zapobiegać wadom cewy nerwowej płodu
  • Przyspieszyć detoksykację organizmu;

Przepis na gulasz z soczewicą

Jeżeli, idąc za włoskim przykładem, chcemy przygotować klasyczny gulasz z soczewicy to potrzebne będą:

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 puszka pokrojonych włoskich pomidorów
  • 1 szklanka obranych posiekanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanego selera (opcjonalnie)
  • 1 łyżka suszonej pietruszka
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szczypta pieprzu

Soczewicę należy opłukać i osuszyć. Następnie do garnka przełożyć wszystkie składniki i wymieszać z przyprawami. Całość gotować na małym ogniu przez około 50 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu konieczne jest wymieszanie potrawy, by nie przypaliła się od spodu.

Zobacz także:

Czy soczewica może udawać mięso? Wyjaśniamy!

Soczewica i...nie tylko!

Dziesięć zalet prozdrowotnych soczewicy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje