Dlaczego je się soczewicę w nowy rok?
Soczewica jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Odgrywa także ważną rolę w noworocznych przesądach. Włosi nie wyobrażają sobie sylwestra bez gulaszu z soczewicy.
Soczewica na Nowy Rok
Zobacz również:
Z powodu tego ludowego wierzenia soczewicy nie może zbraknąć na włoskim stole. We Włoszech ziarna soczewicy są symbolem pieniędzy i dostatku. W sylwestrową noc jedną z obowiązkowych potraw jest lenticchie, czyli gulasz z soczewicy. Goście muszą zjeść chociażby odrobinę dania, by przyciągnąć do siebie bogactwo.
Właściwości soczewicy
Soczewica znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. To roślina strączkowa, która jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika. Jej spożycie polecane jest osobom walczącym z otyłością, anemią oraz wegetarianom, jako zamiennik mięsa. Jedzenie soczewicy pomoże:
- Poprawić trawienie i usprawnić pracę jelit;
- Zmniejszyć ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz anemii;
- Wspierać skuteczne odchudzanie;
- Regulować poziomu cukru we krwi;
- Redukować poziom cholesterolu i trójglicerydów;
- Zapobiegać wadom cewy nerwowej płodu
- Przyspieszyć detoksykację organizmu;
Przepis na gulasz z soczewicą
Jeżeli, idąc za włoskim przykładem, chcemy przygotować klasyczny gulasz z soczewicy to potrzebne będą:
- 1 szklanka suchej soczewicy
- 3 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 puszka pokrojonych włoskich pomidorów
- 1 szklanka obranych posiekanych ziemniaków
- 1/2 szklanki posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki posiekanego selera (opcjonalnie)
- 1 łyżka suszonej pietruszka
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 szczypta pieprzu
Soczewicę należy opłukać i osuszyć. Następnie do garnka przełożyć wszystkie składniki i wymieszać z przyprawami. Całość gotować na małym ogniu przez około 50 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu konieczne jest wymieszanie potrawy, by nie przypaliła się od spodu.
Zobacz także: