Dlaczego nie należy wyrzucać skórek owoców i warzyw?
Skórki warzyw i owoców często pojawiają się w naszych pojemnikach na śmieci. Większość osób wciąż nie posiada odpowiedniej wiedzy, która pozwoliłaby na ich ponowne wykorzystanie. Skórki owoców znakomicie nadają się do celów sanitarnych z gospodarstwie domowym. Oto krótka lista najciekawszych sposobów ich wykorzystania:
Źródło korzystnych związków fitochemicznych
Wiele jadalnych skórek owoców i warzyw stosowanych jest do zwalczania raka i innych chorób degeneracyjnych. Zawierają one w sobie sporo korzystnych substancji odżywczych. Najwięcej dobroczynnych związków fitochemicznych zawiera skórka jabłka.
Środek do oczyszczania i pielęgnacji skóry
Idealnie nadają się do wybielania, czyszczenia i szorowania skóry. Najlepiej do tego celu nadaje się skórka z cytryny, papai, jabłka, banana i oraz granatu. Mogą być one wykorzystane w zabiegach złuszczania skóry i jako składnik odświeżających maseczek do twarzy. Mięsiste fragmenty skórki awokado można wcierać w twarz jako balsam. Skórka grejpfruta jest natomiast znakomitym środkiem wzmacniającym skórę.
Redukcja negatywnych aromatów w domu
Skórki owoców wykorzystywane są często do utrzymywania czystości i przyjemnego aromatu w naszym domu, bez konieczności wykorzystania środków chemicznych. Cytrusy są niezwykle skuteczne w redukowaniu zapachów - głównie ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne.
Zapobieganie tworzenia się grudek cukru
Skórka pomarańczy umieszczona w pojemniku z białym lub brązowym cukrem, zapobiega tworzeniu się grudek. Często stosowana jest ona jako środek odstraszający. Podobną funkcję spełnia również skórka ogórka, ze względu na sporą zawartość alkaloidów.
Nabłyszczanie srebra
Skórki ziemniaczane, umieszczone w pojemniku z zimną wodą na kilka godzin, mogą pomóc przywrócić blask naszym srebrnym sztućcom. Kalamondin zawiera natomiast sporo kwasu cytrynowego, który pomaga w usuwaniu rdzy ze srebra. Skórki pomidorów i jabłek są często wykorzystywane do filtrowania wody. Toksyny zawarte w wodzie z kranu często wchłaniane są przez nie w całości.
Bulion warzywny
Jak stworzyć prosty bulion warzywny? Skórki marchwi, ziemniaków i cebuli należy umieścić w garnku z wrzącą wodą, a następnie do całości dodać odrobinę ziół. Otrzymany wywar można dodać np. do zupy lub risotto.
Polewy do ciasta
Cytryny, pomarańcze i inne owoce cytrusowe stanowią idealne dodatki do ciast i innych produktów cukierniczych. Skórki cytrusów mogą być dodawane do pieczonych ziemniaków, aby zapewnić im orzeźwiający smak. Z ziemniaków i skórki jabłka można stworzyć chrupiące i smaczne przekąski. Wystarczy zanurzyć je w oleju i umieścić w rozgrzanym piecu.
Barwnik i dekoracja
Skórki granatu mogą być stosowane jako barwik do tkanin. Skórka grejpfruta sprawdza się natomiast jako znakomity element dekoracyjny.