Dlaczego nie należy wyrzucać skórek owoców i warzyw?

Skórki warzyw i owoców często pojawiają się w naszych pojemnikach na śmieci. Większość osób wciąż nie posiada odpowiedniej wiedzy, która pozwoliłaby na ich ponowne wykorzystanie. Skórki owoców znakomicie nadają się do celów sanitarnych z gospodarstwie domowym. Oto krótka lista najciekawszych sposobów ich wykorzystania:

skórki
skórki© Photogenica

Źródło korzystnych związków fitochemicznych

skórka jabłka
© Photogenica

Wiele jadalnych skórek owoców i warzyw stosowanych jest do zwalczania raka i innych chorób degeneracyjnych. Zawierają one w sobie sporo korzystnych substancji odżywczych. Najwięcej dobroczynnych związków fitochemicznych zawiera skórka jabłka.

Środek do oczyszczania i pielęgnacji skóry

Idealnie nadają się do wybielania, czyszczenia i szorowania skóry. Najlepiej do tego celu nadaje się skórka z cytryny, papai, jabłka, banana i oraz granatu. Mogą być one wykorzystane w zabiegach złuszczania skóry i jako składnik odświeżających maseczek do twarzy. Mięsiste fragmenty skórki awokado można wcierać w twarz jako balsam. Skórka grejpfruta jest natomiast znakomitym środkiem wzmacniającym skórę.

Redukcja negatywnych aromatów w domu

skórki z cytrusów
© Photogenica

Skórki owoców wykorzystywane są często do utrzymywania czystości i przyjemnego aromatu w naszym domu, bez konieczności wykorzystania środków chemicznych. Cytrusy są niezwykle skuteczne w redukowaniu zapachów - głównie ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne.

Zapobieganie tworzenia się grudek cukru

Skórka pomarańczy umieszczona w pojemniku z białym lub brązowym cukrem, zapobiega tworzeniu się grudek. Często stosowana jest ona jako środek odstraszający. Podobną funkcję spełnia również skórka ogórka, ze względu na sporą zawartość alkaloidów.

Nabłyszczanie srebra

skórki z ziemniaków
© Photogenica

Skórki ziemniaczane, umieszczone w pojemniku z zimną wodą na kilka godzin, mogą pomóc przywrócić blask naszym srebrnym sztućcom. Kalamondin zawiera natomiast sporo kwasu cytrynowego, który pomaga w usuwaniu rdzy ze srebra. Skórki pomidorów i jabłek są często wykorzystywane do filtrowania wody. Toksyny zawarte w wodzie z kranu często wchłaniane są przez nie w całości.

Bulion warzywny

Jak stworzyć prosty bulion warzywny? Skórki marchwi, ziemniaków i cebuli należy umieścić w garnku z wrzącą wodą, a następnie do całości dodać odrobinę ziół. Otrzymany wywar można dodać np. do zupy lub risotto.

Polewy do ciasta

skórka cytrynowa
© Photogenica

Cytryny, pomarańcze i inne owoce cytrusowe stanowią idealne dodatki do ciast i innych produktów cukierniczych. Skórki cytrusów mogą być dodawane do pieczonych ziemniaków, aby zapewnić im orzeźwiający smak. Z ziemniaków i skórki jabłka można stworzyć chrupiące i smaczne przekąski. Wystarczy zanurzyć je w oleju i umieścić w rozgrzanym piecu.

Barwnik i dekoracja

Skórki granatu mogą być stosowane jako barwik do tkanin. Skórka grejpfruta sprawdza się natomiast jako znakomity element dekoracyjny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas