Dlaczego ogórki są gorzkie?

Uprawa ogórków w ogrodzie czy na działce jest bardzo popularna, ale czasami przysparza pewnych kłopotów. Pomimo usilnych starań w kwestiach pielęgnacji i dbania o uprawy, zdarza się, że ogórki po zerwaniu okazują się gorzkie w smaku. Dzieje się tak dlatego, że znajdujące się w ogórkach związki chemiczne psują ich naturalny smak. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym uporasz się z tym problemem. Gorzkie okazy wcale nie muszą być skazane na straty, gdyż można z nich zrobić pyszne przetwory. Dlaczego ogórki są gorzkie? Jak sobie z tym poradzić? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Powodem gorzkiego smaku ogórków może być nieodpowiednia ich pielęgnacja
Powodem gorzkiego smaku ogórków może być nieodpowiednia ich pielęgnacja123RF/PICSEL

Dlaczego ogórki stają się gorzkie?

Często po zbiorze ogórków okazuje się, że ich smak nie jest taki, jak oczekiwaliśmy. Zamiast chrupiącej i lekko słonej przekąski, otrzymujemy gorzkie i niezjadliwe ogórki. Wpływ na to mają związki chemiczne o nazwie kukurbitacyny, które potrafią w całości wpłynąć na jakość naszych upraw. Substancja ta gromadzi się w liściach, łodygach oraz korzeniach, a jej zadaniem jest ochrona rośliny przed atakiem gryzoni.

Związki te znajdują się też na cienkiej warstwie skórki, szczególnie blisko łodygi. Dlatego zaleca się dokładne mycie ogórków przed ich spożyciem oraz prawidłowe obieranie. Aby nie rozprowadzać substancji po całej długości owocu, należy obierać go od jasnej strony, ku ciemniejszej, czyli tej, która znajdowała się bliżej łodygi. Odetnij też tę część ogórka, na długość około półtora centymetra.

Co wpływa na goryczkowy smak upraw?

Gorzkich ogórków możesz użyć do kiszenia, ponieważ w trakcie fermentacji stracą smak goryczy
Gorzkich ogórków możesz użyć do kiszenia, ponieważ w trakcie fermentacji stracą smak goryczy123RF/PICSEL

Ogórki do prawidłowego wzrostu potrzebują odpowiedniej pielęgnacji i ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Do wytwarzania kukurbitacynów przyczynia się upał, nadmierna wilgoć lub pojawiające się przymrozki. Warzywa wydzielają związki obronne, które mogą pomóc im przetrwać ciężki okres. Stąd potem ich smak jest gorzki, zazwyczaj stają się one całkowicie niezdatne do jedzenia. Zadbaj również o odpowiednie nawilżenie gleby, gdyż przelana lub zbyt sucha ziemia też wpływa na jakość upraw.

Inna przyczyna goryczkowego posmaku ogórków to brak składników odżywczych. Bardzo ważne jest, aby zapewnić uprawom dostateczną ilość azotu, dzięki nawożeniu preparatami zawierającymi ten minerał. Istotną kwestię stanowi też wybór odpowiednich odmian ogórka, gdyż niektóre z nich mogą zawierać większą ilość owych związków. Szczególnie ogórki gruntowe mogą być bardziej gorzkie w smaku i podatne na produkcję kukurbitacynów.

Co zrobić, żeby ogórki nie było gorzkie?

Ogórki gruntowe częściej bywają gorzkie niż inne okazy
Ogórki gruntowe częściej bywają gorzkie niż inne okazy123RF/PICSEL

Podstawą w zwalczeniu gorzkiego smaku ogórków jest niwelowanie czynników wpływających na wytwarzanie związków chemicznych, o których mowa powyżej. Zwróć uwagę na kilka aspektów:

Odpowiednia pielęgnacja: Ogórkom musisz zapewnić żyzną glebę, regularnie ściółkować i nawadniać, a także nawozić preparatami z azotem. Te działania w znacznym stopniu zmniejszą produkowanie przez roślinę substancji obronnych, a ich smak będzie mniej gorzki.

Rodzaj nasion: Decydując się na uprawę ogórków w swoim ogrodzie, warto postawić na odpowiedniej jakości nasiona, które pochodzą od sprawdzonego producenta. Wysiew do gruntu najlepiej robić po 15 maja, czyli po tak zwanej zimnej Zośce.

Czas zbiorów: Okres ten rozpoczyna się w połowie lipca i trwa aż do końca września. Najlepszą porą na ich zbiór jest poranek lub wieczór, gdyż pod wpływem słońca wydziela się większa ilość gorzkich związków chemicznych. Pamiętaj, aby podczas zrywania owoców nie ściskać ich mocno, tylko łapać za sam ogonek.

Przetwory z gorzkich ogórków

Kiedy jednak ogórki po zerwaniu okażą się gorzkie, zamiast wyrzucać je do kosza, zrób z nich przetwory. Większość gorzkich okazów nadaje się do kiszenia, a cały posmak goryczy powinien ustąpić po około dwóch tygodniach. Podczas kiszenia ogórków stosuje się wiele ziół i przypraw, które dodatkowo zniwelują goryczkowy posmak. Ponadto możesz wykorzystać sprawdzony patent: wystarczy, że wymoczysz ogórki w wodzie z dodatkiem soli (proporcje 2:1) i zostawisz je na sześć godzin. Warto też obciąć końcówki ogórków, czyli miejsce, w których mogą występować kukurbitacyny.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas